Punisher stripovi


punisher naslovnica The Punisher ( Frank Castle) je Marvelov strip junak. Kreirao ga je Gerry Conway, i prvi put se pojavio u ediciji The Amazing Spider-Man 129, 1974. godine. Ovaj junak je nastao kada je Conwayu trebao negativaca za jedan broj Amazing Spider-mana, a lik koji je autor imao u podsvesti bio je osvetnički nastrojen i ubijao je kriminalce bez milosti. Publici se dopao ovaj beskrupulozni ubica, i to je bila naznaka mračnijih vremena koja ce strip zahvatiti osamdesetih. S druge strane, ožiljci od Comics codea bili su još uvek sveži, a likovi koji prvo ubijaju pa onda kažu dobar dan nisu baš bili moralno ispravni Marvel dugo nije znao šta da radi sa Punisherom.

Nakon više godina i bezuspešnih pokušaja, scenarista Steven Grant je uspeo da ubedi Marvel da mu dopuste da napravi mini serijal o Punisheru i 1986. je dobio zeleno svetlo. Nastala je grafička novela podeljena na pet delova i nazvana je Circle of blood koja i predstavlja jedno od najboljih ostvarenja koje je Marvel izdao osamdesetih.

Ovaj majstor za borbu sa i bez oružja prepoznatljiv po beloj lobanji na grudima, strah je i trepet je za kriminalce iako drugi superheroji ne odobrvaju njegove ekstremne metode. Teško je reči da li je on dobar ili loš, heroj ili antiheroj ili kombinacija svega toga.

Iako mu je popularnost vremenom opadala, o ovom junaku su snimljena dva filma, 1989. i 2004.
Search