Spajdermen stripovi


Priča o Spajdermenu započinje 1962. godine u SAD-u, u vreme kada su svoje mesto na kioscima već bili zauzeli likovi kao što su Supermen, Betmen i Fantom. Tih godina jedan strip magazin je bio pred gađenjem kada je Sten Li (Stan Lee) , autor koji je u svetu stripa već imao svoje mesto čelnicima izdavačke kuće ponudio novi strip sa Spajdermenom kao glavnim junakom. Čelnicima izdavačke kuće Amasing Fantasy su zauzali prilično negativan stav, jer im se nije sviđalo da glavni junak ima karakteristike insekta i to pauka koji kod većine izaziva gađenje. Ipak Stenov junak je ugledao svetlost dana i reakcije kod publike su bile neverovatne. Čitaoci su poludeli za novim likom. Snimljeno je i nekoliko filmova o Spajdermenu.

Spajdermen je mladi student Piter Parker koji nije baš omiljen kod kolega. Živi sa ujnom i ujakom Benom. Roditelje nikada nije upoznao. Za vreme jednog eksperimenta on biva uboden od radioaktivnog pauka. Ubod kod njega izaziva mučninu, da bi posle neprespavane noći primetio čudne promene kod sebe. Vid koji mu je inače bio slab, popravio se . Jedan pijani vozač ga umalo ne pregazi na putu do posla, a on skoči u stranu otprilike dva metra i uhvati se za jednu zgradu , a onda vidi da se bez problema može verati uz nju. I tako mladi Piter shvata da je ujed pauka izazvao sve to. Onda dolazi do jednog tragičnog događaja koji manja njegov život. Naime, njegov ujak biva ubijen od strane jednog razbojnika, Spajdermen je sve to mogao sprečiti, ali nije. Od ovog događaja Piter postaje borac protiv zločina i neoravde. On je smislio kostim Sajdermena i stavio dva mašine kod ručnih zglobova čiji je zadatak bio da izbacuju lepljivu masu koja Spajdermenu pomaže kod veranja po zgradama. Zatim Piter odlazi u Njujork u želji da postane fotograf i kako su jednoj izdavačkoj kući hitno trebale slike Spajdermana za naslovnu stranu njemu kako je sam bio Spajdermen nije bio nikakav problem da ih pribavi. Tako je dobio željeni posao i nimalo ugodnog šefa gospodina Džemersona ( Jamersona) .

Veliki broj zanimljivih likova pojavljivao se u Spajdermanu za ovih 40 godina. Većina njegovih neprijatelja je sa natprirodnim moćima kao što su Grin Goblin, Misterio, Lisard, Slektro. Prijatelja ima manje, tu je njegova velika ljubav Meri Džejn, ujna Mej, Džemerson, Hari Osborn, inače sin njegovig najvećeg neprijatelja Normana Osborna.

Novi naraštaji autora su hteli povećati popularnost stripa pa su izmenili kostim Spajdremenu , ali su postigli samo suprotan efekat, pa su morali vratiti stari. Od svih izvrsnih crtača treba izdvijiti Džona Rumita koji je po mnogima najbolji crtač Spajdermena koji je svoju genijalnost preneo na svog sina Džona Juniora, koji je uspešno nastavio očev posao. Ne treba zaboraviti ni tvarca Spajdermanovog kostima Stiva Ditkoa koji je izmislio crveno plavi kostim koji se održao do danas.Search