Fantom stripovi


Fantom strip junak slika Fantoma je uradio Li Fok (Lee Falk). Dnevni strip Fantom pojavio se u američkim novinama 1936. godine. Iako kostiminirani junaci nisu predstavljali nešto novo u svetu stripa Fantom je našao svoj put do publike. Crtač ovog stripa je bio Rej Mur (Ray Moore). Takođe, o ovom strip junaku snimljeni su i filmovi.

Fantom je jedan od od strip junaka po kome mnogi pamte svoje detinjstvo. On je maskirani borac za pravdu koji je uvek u nekom egzotičnom okruženju. Njegova pojava na belom konju izgleda privlačno za ženski rod, naravno ne zaboravljajući njegovu atletsku građu koja u kostimu naročito dolazi do izražaja. Kroz ceo strip vlada romantičarska-erotska tenzija između njega i njegove verenice.

Fantom je doživeo mnogo promena u toku prve avanture. Prvih nekoliko meseci Fantom je bio bogati plejboj Džimi Vels (Jimmy Wells) koji se maskiran noću bori protiv zločina. Nikada nije otkriveno da je Džimi Vels ustvari Fantom, a radnja je iznenada premeštena u drugo okruženje, u džunglu, gde je autor odlučio da ga zadrži. U novom okruženju autor je razvio celu priču koja prati Fantoma, dodao generacije pre njega, neke nove likove, kao što je njegov vuk Devil i pigmeji Bandari.

Fok je bio velki ljubitelj Knjige o džungli, što se može videti i na osnovu Fantoma, kojeg uvek smešta u neko egzotično okruženje. Zanimljivo je da je Fantom prvo trebalo da se zove Sivi duh, ali je Fok odustao od te ideje jer mu se ime Fantom više svidelo.

Fantom je jedan od strip junaka koji se nije često pojavljivao na filmu iako je razloge tome teško utvrditi. Strip o Fantomu i danas redovno izlazi u svetu u većem broju novina i specijalizovanih izdanja.Search