Li Fok strip autor, Mandrak, Fantom


mandrak mala slika Li Fok (Lee Falk) je rođen 28. aprila 1912. godine u Sent Luisu. Od najranije mladosti je pokazivao talenat za pisanje. U srednjoj školi je bio uredni školskih novina, a po završetku srednje škole je upisao univerzitet u Ilinoisu, gde je diplomirao književnost i nastavio da se bavi pisanjem. Prvi strip za koji je razvio ideju bio je Mandrak, ali ovaj strip je sačekao neko vreme da ugleda svetlost dana . Naime ideja o ovog stripa čekala je dve nedalje u njegovoj fioci dok Li nije došao sa ocem prvi put u Njujork i odneo strip u "King Features Sindycate " u to vreme najvećem izdavaču stripova. Ova poseta za njega je bila nezaboravna, jer prvo čekao ceo dan , jer je direktor Džo Konoli zaboravio na njega, a onda kada ga se setio odveo ga je u najbolji restoran na večeru, zatim na predstavu na Brodvej i najpoznatiji klub gde je mladi Li video mnogo poznatih ličnosti tog vremena. Sve to ga je oduševilo, pa im je prodao prava za Mandraka i počeo da radi dnevni strip.

Pošto je razradio mnogo ideja shvatio je da ne može sve sam da crta i počeo je saradnju sa dotada nepoznatim crtačem Filom Dejvisom. Dejvis je crtao Madraka sve do svoje smrti 1964. godine. Kod Lija se brzo javila ideja za novi strip,a to je bio Fantom. Ponudio ga je svom tadašnjem izdavaču i on je bio oduševljen radnjom ovog stripa. Crtač ovog stripa je bio Rej Mur koji je sarađivao i na crtanju Mandraka.

Li je kao i likovi koje je stvorio bio svetski putnik. Proputovao je veliki deo sveta, celu Evropu, veći deo Azije i Afrike. Na svojim putovanjima skupljao je literaturu za svoje stripove. Zanimljivi je da je Li kada je došao u Njujork da bi obogatio svoju biografiju izmislio da je putovao po celom svetu iako je do tada bio jedino u Misuriju i Ilinoisu, ali je morao nečim zadiviti svoje poslodavce. Međutim kasnije on je stvarno mnogo putovao i mogao da kaže sve ono što je napisano u njegovoj biografiji.

U sviojim stripovima se ne bavi seksom, religijom i politikom. Za njega strip je čista zabava. Zanimljivost priča je isprobavao na svojoj deci i na osnovu njihove reakcije je zaključivao da li je priča dobra.
Search