Serdjo Boneli (Sergio Bonelli) - Zagor, Mister No


bonelli zagor Sergio Bonelli poznat i pod pseudonimom Guido Nolitta je italijanski autor stripova. Rođen je u Milanu 2. decembra 1932. godine a njegov otac Giovanni Luigi Bonelli je takođe poznat strip autor i tvorac je Teksa i drugih italijanskih strip junka.

Nakon što je 1957. godine završio studije Serđo je nasledio majku na čelu porodične izdavačke komapanije Edizioni Audace i promenio joj ime u Edizioni Araldo od koje će nastati danas poznati Sergio Bonelli Editore. Naredne 1958. kreirao je svog prvog junaka "Un Ragazzo nel Far-West" koj je objavljivan u ediciji Collana Frontiera a 1960. je potpisao nekoliko epizoda Malog rendžera.

Serđo Boneli je kreator dva popularna serijala: Zagor i Mister No. Zagor se pojavio 1961. godine ubrzo postao veoma popularan. Crtež je u početku radio Gallieno Ferri kojem pripada deo zasluga za uspeh. Nastavljajući paralelno rad kao izdavač i autor 1975. nakon putovanja u Americi stvara novog junaka, inspirisan pilotom iz realnog života kojeg je Boneli sreo godinu ranije u Meksiku. Nastaje Mister No, prvi Bonelijev junak koji je postigao veliki uspeh sa radnjom koja se ne dešava na Divljem zapadu.

Stripovi koje je kreirao Serđo Boneli i oni koje je izdavala njegova izdavačka kuća uživali su veliku popularnost u bivšoj Jugoslaviji izlazeći pretežno u dnevnikovim izdanjima Zlatna serija i Lunov magnus strip.
Search