Elsi Krajsler Segar strip autor, Popaj


elsi je autor popaja Najznačajniji strip koji je stvorip Elsi Krajsler Segar-a je Popaj. Segar (Elsie Crisler Segar) se rodio u Česteru, država Ilinois, krajem devetnaestog veka. Kao i svi veliki crtači radio je sve i svašta pre nego što mu je strip postao glavna zanimacija. Da bi zaradio za život bio je tapeter, moler, bubnjar, i kinooperater. Njegova karijera strip crtača i autora stripova počela je 1918. godine kada se u Čikagu upoznao sa Ričardom Autkoltom (Rihard Outcault), čovekom koji se smatra rodonačelnikom modernog stripa. Ričard je poznat po svom stripu "žuti dečko" (Yellou Kid) . On je Segaru pomogao da se opredeli za karijeru crtača. Od tada Segar počinje da radi u "Chicago Evening Post", gde je crtao strip staranu Čarli Čaplina, koji je tada bio najpopularniji komični junak filma i stripa. Ubrzo je ovaj list prestao da izlazi i Segar je svoju karijeru nastavio u drugom listu "Chicago Evening American".

Nakon toga Segar odlazi u Njujork, gde upoznaje još jednu ličnost koja će mu pomoći u karijeri. To je bio Artur Brizbejn (Arthur Brizbane), desna ruka novinskog magnata Hersta (Hurst), vlasnika "King Features Sindicate". Za njega Segar je uradio komični strip "5. 05" , koji se pojavio 1919. godine, a zatim i pozorište u naprstku u kojem se pojavio i njegov najpoznatiji junak Popaj.

Jedna zanimljivost vezana za ovog autora jeste da je svoje junake radio prema stvarnim ličnostima od kojih je preuzimao osnovne karakterne osobine i fizički izgled. Segar je umro 1938. u Santa Monici, gde se bavio baštovanstvom i svojom jedinom opsesijom bilijarom.
Search