Frank Frazeta strip autor, Konan


Frenk Frazeta je rođen u Bruklinu, država Njujork 1928. godine. Kao i većina strip autora za crtanje se zainteresovao još od najranijeg detinjstva. Počeo je da čita već sa tri godine a da prodaje svoje radove već sa osam. Završio je akademiju lepih umetnosti, a 1944. godine, kada je imao šesnaest godina, objavljen mu je prvi strip.

U svom daljem radu, Frenk se opredelio za avanturističke stripove "White Indian" i "Thun?da", što je u stvari predstavljalo strip inspirisan Tarzanom. Pošto je bio veliki talenat, mnoge izdavačke kučžće su se otimale za njega.

Pored stripova dosta je radio i ilustracije naslovnih strana, knjiga i stripova. Najpoznatije naslovne strane su one koje je uradio za "Bak Rodžers", ukupno sedam.

Godine 1952. stvorio je svoj poznati strip "Džoni Komet". To je priša o vozaču trkačkih kola, njegovoj devojci i prijateljima. Posle početnog uspeha popularnost stripa je naglo opadala, jer scenario koga je radio Piter de Polo nije bio na nivou crteža. Iste godine počeo je da pomaže Al Kepu u radu na stripu "Lil Abner". Na ovom stripu je radio sve do 1960. godine. Posle toga uglavnom je radio ilustracije za izdavačku kuću "Waren Publications".

Njegovo životno delo su naslovne strane i ilustracije za knjigu i strip o Konanu. Njegov uticaj na ovaj strip je bio veliki jer je nametnuo stil koji su sledili drugi crtači Konana. Frazeta je i najviše doprineo oživljavanju interesovanja za Konana i bio je tvorac fizičkog izgleda ovog mitskog junaka.
Search