Hugo Prat strip autor, Korto Malteze


Hugo Prat je rođen 15. juna 1927. godine u blizini Riminija. Od najranijeg detinjstva njegov život je bio uzbudljiv jer se često morao seliti. Njegov otac je bio Francuz engleskog porekla a majka Venecijanka tako da je najveći deo detinjstva poroveo u Veneciji. 1943. godine je otišao u vojnu školu u Umbriju a od septebra je služio u korpusu italijanske fašističke "sosijalističke republike" i radio za obaveštajnu službu sila osovine. Posle rata je jedno vreme bio u Australiji ali se ubrzo vraća u Italiju i upisuje Akademiju lepih umetnosti u Veneciji. U to vreme stvara svog prvog strip junaka ? Asso di Picche u saradnji Mariom Faustinelli-jem i Albertom Ongarom.

1950. godine Prat odlazi u Argentinu gde je radio za više publikacija: Cesare Civita, Editorial Abril iz Buenos Airesa i Editorial Frontera. U tom periodu je pohađao panameričku školu umetnosti.

Neke od svojih najvažnijih stripova uradio je u Južnoj americi kao što su vestern Poručnik Kirk 1953. godine, priđe iz drugog svetskog rata - Erni Pike i 1959. Ana della Jungla.

Iz Argentine se preselio u London gde je radio za Dejli Miror i druge publikacije a potom ponovo odlazi u Argentinu gde je osnovao magazin "Mister X". Zatim ponovo odlazi u Italiju gde radi za Corrier dei Piccoli u Milanu a od 1967. radi na mesečnim izdanjima Poručnika Kirka. U to vreme kreirao je nekoliko novih stripova među kojima je je i Una Ballata del Maro Salato u kojem se prvi put pojavljuje Corto Maltese kao sporedni lik.

Najpoznatiji strip Hugo Prat-a je Korto Maltese koji je počeo da izlazi 1970. godine u okviru francuskog nedeljnika Pif-Gadget. 1974. Hugo je počeo da radi za poznati belgijski magazine Tintin i u to vreme nastaje još jedan strip u drugom svetskom ratu ? Scorpions du Desert. U poslednjih 20 godina svog života Hugo Prat je kreirao veliki broj nezavisnih strip serijala od kojih su najznačajniji Cato Zulu (1984) ?priča o kolonijalnom ratu u Juznoj Africi, zatim Jesuit Joe smešten u kanadske planine(1978-1984) i West of Eden, avanturistička priča smeštena u istočnu Afriku. Prat je razvio sopsveni minimalistički stil, sa dramatičnim kontrastom i zanimaljivim dijalozima. Hugo prat je umro od raka u svoj kući blizu Lozane 20. avgusta 1995.
Search