Čarls Šulc strip autor, Čarli Braun i Snupi


carli braun i snupi Čarls Šulc od najpoznatijih svetskih strip crtača rođen je u malom mestu Sent Pol u Minesoti 1922. godine. Čarls je kada je imao godinu dana dobio nadimak Sparki, po tadašnjem najpopularnijem strip junaku iz dnevnih novina. Veći deo svog života proveo je u malom mestu Sent Rouz u Kaliforniji. Čarlsu je bila veoma bitna njegova privatnost, pa je njegova adresa bila "državna tajna", tako da je nije znao niko sem njegove rodbine i najbližih prijatelja, a njegovi obožavaoci su slali pisma na drugu adresu.

1947. godine u dnevnom listu Sent Pol Pionir Pres izlazi njegov prvi rad, Li'l folks ? priča o troje djece: djevojčici Peti, dečaku Čarli Braunu, dečaku koji je obožavao Betovena, te o psu koji je ličio na Snupija. Godine 1949. godine Čarls je tražio dnevnu rubriku i povišicu, ali pošto njegov zahtev nije ispunjen daje ostvaku.Osim u ovom listu, Čarls je anonimno objavio 17 tabli u "Saturday Evening Post".

Strip "Penauts" se pojavio prvi put 2. oktobra 1950. godine u sedam novina. Autor je na početku želeo da ujedini dečiji i tinedžerski humor ali se kasnije opredelio samo za dečiji.
Search