Harold Foster strip autor, Tarzan, Princ Valijant


Harold Foster je rođen u Halifaksu Nova Škodska, 18. avgusta 1892. godine. Pre nego što se počeo baviti stripom bio je bokser, pa je onda tragao za zlatom i našao svioju zlatnu žicu, ali je nije mogao sačuvati od lopova. Zatim je završio akademiju lepih umetnosti u Čikagu. Prvo je radio ilustracije i reklame i sarađivao sa najpoznatijim ilustratorima u to breme kao što je Džej Alen. 1928 dobio je ponudu da radi na Tarzanu urađenom po čuvenom romanu Edgara Rajsa Berouza, ali je pristao da uradi samo jednu epizodu. Međutim izdavačima se svideo Fosterov stil, po je njegov Tarzan vrlo brzo postao hit. Njegov umetnički stil su kopirali mnogi. Harold Foster se brzo zasitio rada na Tarzanu i odlučio da počne nešto drugo. To je bio njegov samostalni kapitalni projekat Princ valijant.

Zanimljivo je da su epizode Tarzana koje je on radio izlazile sve do maja iako je on već u februaru presao da radi na njemu i počeo da crta Valijanta jer je uradio veliki broj crteža unapred.

Njegovi radovi su ušli u istoriju stripa, čitave generacije su nalazile inspiraciju u njegovim radovima. Svaka njegova strana je pravo umetničko delo, zahvaljujući raznolikim tehnikama korišćenja četkicei njegovij virtuoznoj olovci. On je crtao camo one predele koje je sam posetio što njegovim crtežima daje autentičnost. Hal Foster je umro 1981. godine
Search