Henri Henk Kečam strip autor, Denis Napast


denis napast Henri Henk Kečam rođen je 14. marta 1920. godineu Sijetlu. Zainteresovao se za strip još kao klinac. 1937. godine upisao se na Univerzitet u Vašingtonu, ali ga je posle godinu dana napustio i otišao u Holivud u studio Valtera Lenca, koji se kasnije proslavio crtanim filmom "Pera Detlić". Zatim je prešao u Diznijev studio i radio je na "Pinokiju" i "Fantaziji" i drugim diznijevim junacima sve do početka rata. Otišao je u mornaricu i provodi naredne četiri godine u Vašingtonu, radeći postere, filmove, stripove, koji su trebali da unaprede prodaju ratnih obaveznica. Da bi povećao svoja primanja počeo je crtati stripove za novine. Njegov dugogodišnji rad u ovoj oblasti je urodio je plodom, pa je ubrzo postao jedaan od njuspećnijih strip autora i najboljih crtača.

Ispiraciju za njegov najpoznatiji strip "Denis napast" predstavljao mu je njegov sin. Denisov lik se pojavljuje na stotinama zaštićenih proizvoda, od kutija za užinu do razglednica. Denis je kao izvor zabave za decu poslužio kao model za hiljade parkova.

Tokom karijere Kečem je dobio veliki broj nagrada počev od nagrada koje dodeljuje Nacionalno udruženje crtača, preko raznih nagrada čitalaca. Kečem se mnogo bavio i humanitarnim radom bio je uključen i akcije Unicefa, Međunarodnog crvenog krsta i mladih izviđača.
Search