Čester Guld strip autor, Dik Trejsi


Čester Guld je rođen 20. novembra 1900. godine u Poniju , država Oklahoma. Njegov najpoznatiji strip je Dik Trejsi. Još kao mali pokazivao je interesovanje za pisanje i crtanje. Kada je imao sedam godina njegove reklame su već objavljivane u novinama. Stripom je aktivno počeo da se bavi kada je završio Univerzitet u Čikagu. U Čikago je došao 1921. godine sa koferom u ruci, svojim crtežima i pedeset dolara u džepu i bio spreman da uđe na velika vrata u sveta stripa. Ostvario je svoj san da radi u "Čikago Tribjunu", nacrtao je nekoliko stripova za ovaj list pre nego što je došao na ideju da stvori novu vrstu stripa.

To je bilo vreme Al Kaponea i drugih mafijaša koji su ljudima uterali strah u kosti , tako da je ljudima bio potreban heroj koji bi se izborio sa tim kriminaalcima, pa je Čester Guld stvorio Dika Trejsija, privatnog detaktiva, koji bi se borio sa njima. Ovaj strip je doživeo veliki uspeh. Guld je stvorio sopstveni stil koji će kopirati mnogi autori. Crna boja protiv belog prostora bio je njegov osnovni alat.

Čester je odlučio da povuče 1977.godine, a strip su nastavili da crtaju drugi autori. On je umro 10. maja 1985. godine, ali njegovo višenje pravde nastavlja da živi kroz Dika Trejsija. Česteru Guldu u Čast je otvoren i muzaj koji treba da promoviše umetnost i da oda priznanje tvorcu Dika Trejsija. Nalazi i Vudstoku i godišnje ga poseti više od 7000 ljudi. U muzeju se mogu videti njegovi crteži, kao i porodične fotografije a takođe i kolekcije stripova i igračaka, kao i pisma obožavalaca .
Search