Bern Hogart - autor - Tarzan


Bern Hogart je rođen 25. decembra 1911. godine u Čikagu. Kada je imao dvanaest godina upisao se na Akademiju lepih umatnosti u Čikagu. Bern je bio očaran Mikelanđelovim radom i renesansnom umetnošću, što se i vidi iz njegovih crteža gde je ljudsko telo predstavljeno tako izražajno.

Kad je imao petnaest godina postao je pomoćni crtač za "Associeted editors Sindicate", tako da je do kraja godine već imao svoj strip. Ovde je radio nekoliko godina, a onda je dobio poziv Lajmena Janga, brata čuvenog čika janga da pomaže na stripu "Tim Tajler" jer je njegov prethodnik Aleks Rejmond otišao da bi napravio sopstveni strip. Međutim pošto je rad sa Jangom podrazumevao da se preseli u Konektikat, Hogart je odustao od saradnje.

Jedno vreme radio je na nekim manje popularnim avanturističkim stripovima da bi mu se kasnije osmehnula sreća. Dobio je ponudu koju je čekao ceo život. Hal Fičer je odustao od rada na Tarzanu da bi radio na svom stripu "Princ Valijant", pa je "United Features" morao da nađe novog crtača. Tada Hogart dobija priliku da radi na Tarzanu U početku je imao prablema da nametne svoj stil, jer su njegovi poslodavci tražili da bude dosledan svojim prethodnicima. Tek godinu dana kasnije on je uspeo da na crtežu prikaže ono što je bila njegova specialnost. Pošto je bio veliki obožavalac Mikelanđela, crtao je veoma izražajno ljudsko telo, savršenih proporcija i romantičarskog izglada.

Hogart je napisao i nekoliko knjiga o crtanju ljudskom telu i osnovao Akademiju vizuelnih umetnosti.

Hogart je dobio mnogo nagrada za svoj rad. Njegove table su izlagane u čitavom svetu, pa čak i u Luvru. Danas jedna njegova tabla Tarzana košta na aukciji 15000 dolara. Bern Hogart je umro 28 januara 1996. godine u Parizu.
Search