Maksmagnus stripovi


kralj maksmagnus i ministar finansija Maksmagnus (Maxmagnus) je strip koji je prvi put objavljen u Italiji, u magazinu Eureka 1968. godine. Autori ovog stripa su Luciano Secchi, italijanski tekstopisac stripova, ali i novinar, pisac i dramaturg i crtač Roberto Raviola, obojica mnogo poznatiji pod svojim pseudonimima Max Bunker i Magnus. Iz njihovih pseudonima izvučeno je i ime jednog od glavnih junaka ovog stripa ? kralja Maksmagnusa.

Ovaj strip je ujedno i neposredno prethodio mnogo poznatijem Alan Fordu. Maksmagnus je to strip o dvojici nepopravljivih varalica, kralju i njegovom ministru finansija koji se bogate na racun svojih nesrećnih podanika. Glavni junaci, kralj Maksmagnus i minister finansija bili su urađeni kao karikature svojih tvoraca, Magnusa i Bunkera.

Ovo je odličan društveno-satirični strip, koji je vrlo duhovito i dosetljivo prikazuje priču. Radnja se dešava u kraljevstvu Maxmagnusa, gde izbija revolucija, da bi se nakon niza peripetija kroz uvođenje republike, trijumvirata, diktature, nove pobune, kralj vratio u poslednjoj epizodi na vlast. Na satiričan način su prikazani i crkva i susjedno Kraljevstvo od zakrpe. Svo to vreme minister finasija je ili na vlasti ili kraće vreme u zatvoru. Od ostalih junaka izdvaja se lopov Drpiga koji samo što ne umre od gladi, ali je za vlast on uvek glavni krivac i objašnje narodu da treba povećati porez.

Strip je izlazio do 1970. godine a kod nas je objavljen tek kasnije, na stranicama Superstrip biblioteke sredinom osamdesetih godina ( popis brojeva), kad je Alan Ford već bio toliko popularan i imao toliko fanova da je sve sto je imalo ikakve veze s njim donosilo veliki profit.Search