Manga stripovi


manga strip ilustracija Manga je jedan od japanskih izraza za strip. Izraz manga kreirao je Hokusai, japanski grafički umetnik koji je svoje slike izraživao tehnikom štampanja iz izrezbarenih drvenih blokova (matrica). Ova tehnika pomalo nalikuje na upotebu pečata. "Negativ" crteža se urezuje u drveni se blok ili ploču koji se potom namoči u tintu i otisne na rićinom papiru gdje ostavlja "pozitiv" trag. Na ovaj način su se originali mogli umnožati mnogo prije nego što je izmišljena štamparska mašina. Hokusai je mangom nazivao svoje karikaturalne portrete ljudi. Zanimljivo je još da je sam izraz manga stvoren iz dva kineska, a ne japanska znaka.

Anime, za razliku od mange koja barem delomično odgovara terminu stripa, nema odgovarajućeg pandana u zapadnoj zabavnoj industriji. Najgrublje objašnjenje pojma anime bi bilo da se radi o animiranim filmovima. Ali, dok u zapadnom svetu animirani film postoji samo kao ogranak filmske industrije, anime u Japanu predstavljaju sasvim zasebnu filmsku industriju koja postoji nezavisno od proizvođača i gledoca orijentisanih na igrani film. Tematski i sadržajno, pa i realizacijski, anime gotovo da i nemaju dodirnih tačaka s nama poznatim crtanim filmovima.

Posebnu ulogu u razvoju oba izraza odigrao je Osamu Tezuka, koji je postao poznat kao Manga No Kami-Sama. Svetsku slavu stekao je šezdesetih godina kada je anime verzija njegove mange Tetsuwan Atom poručila sve rekorde gledanosti u SAD pod imenom Atom Boy. Tematski, Tezuka se otrgnuo klišejima sretnih završetaka i filozofiji da dobri momci uvijek pobeđuju. Tezuka je 1947. objavio Novi otok s blagom u obliku jeftine knjižice za djecju publiku a rezultat je bio naprosto nevjerojatan: Tezukin rad se prodao u impresivnih 470,000 kopija. Preduzetne japanske izdavače ovo je ohrabrilo da pođu u potragu za drugim manga stvaraocima.

Tezuka se uskoro prebacio na rad s animiranim filmom, čiji je inovator i kojem je dao veliki doprinos. Realizovao je Mighty Atom i Jungle Tatei (Kralj džungle), prvu anime u boji, u Americi poznatiju pod nazivom Kimba, The White Lion, koju je pre nekoliko godina Disney studio plagirao u crtanom filmu Lion King. Krajem šezdesetih je realizovao i prvi dugometražni animirani film Hiljadu i jedna noć, a dvadeset i pet godina kasnije Disney studiju se ponovno omaknuo plagijat pod imenom Aladdin. Zanimljivo je da se Disneyev studio zadovoljio dečjim mjuziklom dok je Tezukina verzija bila ambiciozan film prepun polugolih lepotica, smrtonosnih kobri i plavih duhova.

Manga (strip) je u Japanu toliko popularna da je to na zapadu gotovo neshvatljivo a izdanja od preko milion kopija sasvim su uobičajena stvar. Stripovi su u vecini slucajeva crno-beli. Kratki, komicni stripovi (koji se popularno nazivaju yon-kuna) također su vrlo cenjeni i mnogi ih magazini donose u obliku posebnih stranica, strip dodataka.

Premda se i u Japanu stripovi katkada gledaju s dozom prezira ("Ma to je za djecu" ..) ipak je opšti pogled kudikamo ozbiljniji negoli u drugim krajevima svijeta, gdje su stripovi odbačeni i prezreni kao "hrana za polupismene".
Umetnički standardi mange su daleko skromniji i manje zahtevni nego što je to slučaj u stripu u ostalim krajevima sveta i ti su stripovi cenjeni zbog humora i svoje unutrašnje pronicljivosti, a ne zbog umetničkog i tehničkog savršenstva. Najveća pažnja u mangi se poklanja priči koja je nositelj celog stripa.

Gledajući danas, mangina budućnost je svetla i ona već ima veliki ima uticaj na zapadni svet

Search