Modesti Blejz stripovi


modesti blejz Modesti Blejz se prvi put se pojavila u Evening Standardu 1963. godine da bi narednih tridesetak godina zauzimala važno mjesto u svetu stripa. Autor ovog stripa je Piter O' Donel. Zahvaljujući svojim osnovnim odlikama (snažan ženski lik,akcija, avantura, špijunski zapleti, pitanja prijateljstva i vernosti) ovaj strip je podjednako popularan kod ljudi oba pola. Snimljen je i Modesti Blejz film.

O njenom poreklu saznajemo tek tri godine nakon objavljivanja prve epizode iz price pod nazivom Početak. Ime joj daje jevrejski profesor Lob, poreklom iz Mađarske koga Modesti srece u izbegličkom kampu i jednom prilikom zaštiti od nasilnika. On preuzima brigu o njenom vaspitanju i obrazovanju tako da oni ostaju skupa sve dok stari profesor prilikom njihovih lutanja ne umre. Autor je ovakvo poreklo predstavio po sećanju na jedan događaj iz Drugog svetskog rata sa devojčicom koja je bila izbeglica sa Balkana.

Sa 17 godina Modesti postaje član jedne kockarske organizacije a kasnije postaje i vođa te bande šireci posao na sve kontinente, dajući organizaciji naziv Mreža. Shvativši da kriminalci uglavnom žele novac, kao i ona, ne pitajući mnogo kako doći do njega, nametnula im je određena pravila koja su se odražala jer su poduhvati bili uspešni. Ova grupa pretežno će se baviti noćnim radom u vidu krađe novca, hartija od vrednosti, nakita, umetničkih predmeta, industrijskih i vojnih tajni. Kada se obogatila raspušta organizaciju i povlači se u normalan život obezbedivši svim članovim bande dovoljno sredstava da se više ne vraćaju starom nacinu životu. Njen vjerni prijatelj i partner u svim avanturama bio je Vili Gervin koga je kao pripadnika legije stranaca jednom priliko izvukla iz zatvora.

Nakon raspuštanja organizacije, penzija nije preterano obradovala Modesti i Vila te oni stupaju u službu bristanske obaveštajne službe, koja traži njihove usluge, naravno uz odgovarajuću novčanu nadoknadu. Tu počinje i prava priča o doživljajima Modesti Blejz.

Ovaj serijal se završava u poslednjoj epizodi Cobra Tramp kada glavni junaci ginu dok su negde u Africi pokušavali da čuvaju odstupnicu vozu punom izbeglica. To se moglo i naslutiti jer je neposredno pre odlaska u akciju Modesti saznala da boluje od tumora na mozgu i da joj nije preostalo više od šest meseci života. Tako je završen serijal o avanturama Modesti Blejz koja je polako otišla u legendu.Search