Paja Patak stripovi


Jedan od najpopularnijih diznijevih junaka , Paja Patak prvi put se pojavio u 9. juna 1934. godine u crtanom filmu "The Wise Little Hen". U stripu će se pojaviti tek četiri godine kasnije 7. januara 1938. kao strip za dnevne novine. U Jugoslaviji deca nisu previše volela TV inkarnacije Diznijevih junaka. Njihova teritorija je bio strip, a TV-u su bolje odgovarali štrumfovi, Snorkijevci, Bipsići i slične im grupice malih nepoznatih bića. Ali, postojalo je i Diznijevo carstvo na ovom svijetu. Za djecu s kraja dvadesetog stoljeća simbol raja bio je Diznilend, a u to vreme širile su se čak i glasine o izgradnji jugoslavenskog Diznlenda u Beogradu.

Paja Patak (Donald Duck, njegovo srednje ime objavljeno u jednom crtanom filmu je "Fauntleroy") živi u Patkovgradu. Njegova vernica je Pata, a brojem nećaka čije Mikija; trojica su: Raja, Gaja i Vlaja. Vozi razdrndani auto s registracijom 313, stric mu je Baja Patak, najbogatiji patak na svijetu, koji bogatstvo duguje svom sretnom novčiću. Baja je, znamo, famozno škrt, a njegovo bogatstvo ugrožavaju neprincipijelni bogatun imenom Varalić te zla čarobnica Maga Vračević.

Paja Patak izlazio je u Politikinom zabavniku na prvoj unutrašnjoj stranici, u Mikijevom zabavniku i Mikijevom almanahu kao i u dnevnim novinama "Politika".Search