Rip Kirbi stripovi


Popularni privatni detektiv Rip Kirbi, bivši marinac Američke vojske i kriminolog, u svojoj profesiji bavi se hvatanjem spletkaroša i prevaranata željnih veoma velikih suma novca, kradući ih na razne protivzakonite načine. Neke od njih je hvatao uz pomoć suparničkih žena, koje, opčinjene njegovim šarmom, izdaju svoje ortake i prelaze na Ripovu stranu.

Ovaj, naizgled, tipičan intelektualac je fizički izuzetno jak sa odličnim znanjem bokserskih viještina, mada u opasnim situacijama se uglavnom koristi svojom pameću i šarmom.

često je praćen svojim najboljim prijateljem i batlerom Desmondom, članom "kluba batlera" i ex-džeparošem, on se uvijek nalazi pored svog gazde da mu pomogne u opasnim i smrtnim momentima. Honey Dorian je još jedan Ripov saputnik koja je zaljubljena u njega do ušiju. Tokom svih ovih epizoda vernosti prema njemu, nije dočekala da joj se Rip oduži onako kako je željela ? brakom. Odbijala je ponude mnogih udvarača čak i veoma uticajnog Beaumonta koji se kasnije ubio zbog nje, ali ni to Ripu nije bilo dovoljno da je oženi.

Rip ( puno ime Remington Rip Kirby ) se pojavio na Američkoj strip sceni 4. Marta 1946. godine od kreatora Ward Green-a. Prvi crtač Alex Raymond i scenarista Fred Dickenson bili su najzaslužniji za Ripov veliki uspijeh, pogotovo zato što je Raymond pored toga bio poznat i po čuvenim stripovima kao što su Flash Gordon, Jungle Jim i Tajni agent X?9. Posle Raymondove smrti u saobraćajnoj nesreći 1956. godine, crtanje u svoje ruke preuzima John Prentice. On i Fred nastavljaju rad sa sa stripom, ali iznenada Fred sredinom '80-tih godina se takođe razboli i umre. John ubrzo prestaje sa radom i zadnja epizoda izlazi 26. Juna 1999. u dnevnim novinama.

U SAD se pretežno štampao u dnevnim novinama, dok je kod nas izlazio u raznim strip revijama: Stripoteci, Gigantu, Strip magazinu i ostalim ( uporedni popis) Jedna epizoda posle rata objavljena u Sarajevskoj ABC reviji. Veoma veliku popularnost je imao u Skandinaviji, dok su kod nas čitaoci mu slabije pridavali pažnju zbog njegove sofisticiranosti i nenasilju.Search