štrumfovi stripovi


Stripovi o štrumfovima su u velikoj meri zaslužni za popularnost ovih simpatičnih stvorenja u svetu. Prevedeni su na 25 jezika i u velikom broju zemalja redovno izlaze. Svet je upoznao štrumfove pre gotovo pedeset godina. Prvi put su se pojavili 23. oktobra 1958. godine u "Le Journal de Spirou". Autor ovog stripa je Pierre Culliford poznatiji pod pseudonimom Peyo. Pre nego što je radio na štrumfovima , Peyo je radio na nekoliko drugih stripova ali će mu predstavljanje ovog stripa izdavačkoj kući "Spiro" promeniti život.

Priča je uvek jednostavna. Zli čarobnjak Gargamel želi i njegov mačak Azrael žele da uhvate i pojedu štrumfove. Svi štrumfovi su međusobno gotovo jednaki, muškog pola, vrlo niski (visoki tri jabuke), sa plavom kožom, belim pantalonicama i belom kapicom. Likovi koji se razlikuju od ostalih štrumfova su Veliki štrumf, star 542 godine i štrumfeta, jedini štrumf ženskog pola. Nju je hemijski stvorio čarobnjak Gargamel i prvobitno je bila gadna i imala crnu kosu ali ju je Veliki štrumf pretvorio u štrumafastu plavušu.

Iako je Pierre Culliford preminuo 1992. godine, štrumfovi su i dalje popularni. Veliku zaslugu njihovoj popularnosti svakoako duguju i crtanim filmovima. Hanna & Barbera (radila na Tom i Džerija, Flinstonsim i Medvedu Jogiju) produkovala je preko 256 epizoda koje su prikazivane u preko 30 zemalja. Film o štrumfovima se trebao pojavio 2011. godine i izrađen je u 3D tehnologiji.
Search