Tintin stripovi


Tintin je kreiran od strane Belgijanaca Žorž Remi-ja (Georges Remi) - poznat i pod nadimkom Erže ( Herge). Ovo je jedan od najpopularnijih evropskih stripova u 20. veku. Do sad je prodat u tiražu od više od 200 miliona primeraka i preveden na preko 50 jezika. Glavni junak ovog stripa je mladi reporter Tintin, koji rešava misterije sa kojima se susreće tokom svojih putovanja. Iako naporno radi da bi istražio priču, ovaj junak je retko sam učesnik nekog slučaja. Tintin je u velikoj meri baziran na Hergeovom ranijem karakteru Totor-u koji je izlazio u periodu 1926.-1929.

U avanturama mu često pomaže stari kapetan Hadok, s kojim se susreće u jednoj epizodi a potom postaju prijatelji, i pas Sneško (Snowy) koji ga prati u svim avanturama. Iako Snouvija redovno vidimo kako misli, sa nekoliko izuzetaka on gotovo nikada ne govori. Često je uključen u radnju a ponekad i njen jedini junak kao u epizodi Let 714.

Lik Tintina je kreiran 1929. godine i 2004. je širom sveta obeleženo njegovih 75 godina, a 2009. je jubilje 80 godina od njegovog pojavljivanja. Za 2010. godinu najavljena je premijera filma o ovom strip junaku.U Srbiji je Tin Tin objavljivan u Poltikinom zabavniku i Eks Almanahu. Distributerska kuća IPS objavila je stripove sa ovim junakom 2008. godine.Search