Supermen stripovi


Supermena su stvorili Jerry Siegel i crtač Joe Shuster.Ovaj strip je počeo izlaziti 1938. godine i za kratko vreme postao najpopoularniji u SAD-u. Vreme u kom je nastao mnogo govori o ovom junaku. To je bilo vreme kada su nacisti svojim idejama pridobijali sve više pristalica u javnosti i rat se sve više bližio. Tada se pojavljuje Supermen koji treba da donese mir među ljudski rod i da go spase od velike orasnosti koja je pretila. O ovom strip junaka je snimljeno i nekoliko poznatih filmova.

Supermen čak i nije čovek iako ga zovu super čovek. On dolazi na zemlju još kao beba sa planete Kripton. Njegov otac je bio valiki naučnik Džor-el koji je predvideo eksploziju planete i sina poslao u svemir. Njegovo pravo ime je Kal-el . Kao bebu usvojila ga je porodica Kent. Kentovi su živeli u malom gradiću negde na srednjem zapadu koji se zove Smolvil. Kal je još kao beba ispoljio nadljudsku snagu. Njegove sposobnosti potiču od zraženja žutog sunca, gotovo su neograničene, jedino ih može neutralisati deo njegove planete mineral kriptonit. Vremenon on postaje Superboj, a potom Supermen. Lik kojim Supermen skriva svoj identitet je Klark Kent, novinar šeprtlja. Klark nije slučajno novinar, već zato da bi Supermen bio upoznat sa svim dešavanjima i da bi mogao odmah da stupi u akciju.

U stripu se pojavljuje i njegova verenica Loise Lane. U nekim epizodama oni su čak i venčani, ali Supermen pored silnih obaveza teško pronalazi vremena za ljubav.Društvo mu u nekim epizodama prave i Super devojka i njegov pas Kripton. Grad u kojem Klark živi i u kojem je strah i trepet za kriminalce je Metropolis. Njemu ne može da promakne nijedan kriminalac od sitnih lopova do Leksa Lutora koji neprestalno hoće da uništi svet.Surepmen hvata kriminalce i nepovređene ih predaje policiji dajući im tako šansu da po izlasku iz zatvora ponovo čine zločine.Search