Teks Viler stripovi


Teks Viler Teks Viler se prvi put pojavio na kioscima u Italiji 30. septembra 1948 i u epizodi "Il totem misterioso" (Misteriozni totem), dok je u bivšoj Jugoslaviji, počeo da izlazi 1968. u izdanju novosadskog Dnevnika - Zlatne serije i LMS, gde je izlazio sve do 1991. Njegovi autori su Giovanni Luigi Bonelli i Aurelio Galleppini (Galep). Među crtačima koji su nekad radili zajedno, a potom zamijenili Galepa, koji je umro 1994., značajniji su Giovannia Ticci i Guglielma Letteri, kao i Claudia Villa koji crta naslovne stranice od 1994. Sadašnji Teksov autor tekstova je Claudio Nizzi (radi i detektivske price Nik Rajder).

U početku Teks nije imao previše uspeha i bio je u senci stripova kao što su Kapetan Miki ili Veliki Blek, koji su fascinirali čitalačku populaciju jednostavnošću scenarija i zbog odsustva izraženog nasilja, ali je njegova poularnost kasnije veoma porasla.

Teks je vestern junak ? u stripu predstavljen kao rendžer, poverenik za indijanska pitanja i poglavica plemena Navaho. Poglavica (s imenom Noćni Orao) je postao zahvaljujuci braku sa prelepom indijankom Lilit, kćerkom starog poglavice Crvene strele, kojeg je nasledio . Lilit je umrla kada su dvojica kriminalaca u rezervat poslali zaražene pokrivače da bi se osvetili Teksu. Teks im se surovo osvetio u jednoj epizodi mnogo godina kasnije.

Teks je rendžer i indijanski poglavica, sa velikim ugledom i kod belaca i kod indijanaca. Zbog toga on često posreduje u sukobima između indijanaca i vojske. Kroz mnogobrojne avanture prate ga tri pratioca: Kit Karson, (indijaci ga zovu Srebrna Kosa) nepopravljivi pesimista i gunđalo, ali spretan sa revolverom u odlučujucim trenucima, zatim teksov sin Kit, i neustrašivi Navaho indijanac Tiger Džek, snažan i vešt sa tomahavkom. Radnja se odvija krajem devetnaestog veka na prostoru Severne Amerike, a veliki broj epizoda počinje u Navaho rezervatu u Arizoni.Search