XIII stripovi


XIII slika naslovne stranice Strip XIII uradila su dva Belgijanca Jean Van Hamme i William Vance. Iz Van Hemme- ove ideje i Vance-ovog crteža rodio se strip XIII, koji je počeo da izlazi 1984. godine. Prvi magazin u kojem se pojavio bio je Spirou. Glavni junak XIII, nazvan tako zbog tetovaže koju ima na ruci, nađen je na obali sa izgubljenim pamćenjem. Ova ideja preuzeta je iz romana Roberta Ladlama ? Bornov Identitet? , a ostatak priče autor dopunjava. Ovo je politički začinjena saga sa puno akcije.Glavni junak je čovek sa izgubljenim pamćenjem i mnogo identiteta. Neki od njih su Džejson Malvej, Alen Smit, Džed Olsen, Džon Fleming. XII traga sa svoji identitetom i prošlošću, a istovremeno pokušava da spreči zaveru XX- orice, koji pokušavaju da osvoje SAD. U narednim avanturama XIII se raspituje o svom ocu, svojoj vezi sa Kim, ćerkom generala Karingtona.

Njegovi prijatelji su mnogi koji mu veruju. Između ostalih Ben Karington, kom je XIII kao sin, prelepa crnkinja poznata major Džons, koja se zaljubljje u njega, Pukovnik Amos, čovek iz obaveštajne službe, Šon Malvej, otac XIII, skriven u Južnoj Americi, Armand de Priso, vlasnik jedne plantaže u državi San Miguel i prijatelj Šona Malveja. Jedan od njegovih najvećih neprijatelja je Magnusta, lukavi ubica , zatim Voli Žeridan, broj jedan zavere u Americi, čiji je cilj uspostavljanje diktature. Tu je i Frenk Žordino direktor NSA, Irina Svetlanova ubica koji kasnije postaje špijun.

Priča o XIII je premeštena u album i izdata od strane Darguarda. Zahvaljujući velikoj popularnosti kod publike izdavač je zaradio mnogo na ovom stripu jer je on do sada prodat u 6,5 miliona primeraka.Search