Talični Tom stripovi


Tvorac Taličnog Toma je Belgijanac Moris ( Maurice De Beverea) koji je uneo nešto novo u vestern stripove, a to je humoristički aspekt. Zahvaljujući tome Talični Tom (Lucky Luke) je svojevrsna vestern parodija. Talični Tom je mršavi kauboj čije je lice, kažu pozajmljeno od Garija Kupera. On je večito sa cigarom u ustima u prepoznatljivom kaubojskom odelu sa crvenom maramom. Krstari Amerikom 19-tog veka,nailazi na mnoge nepravde Divljeg zapada i ne zaustavlja se dok ih ne ispravi i uvek odlazi u zalazak sunca kada oni kojima je dobro učinio žele da mu zahvale.

Njegov najbolji prijatelj je njegov konj Džoli Džamper, koji se uvek postavi tačno ispod onog prozora kroz koji će Tom iskočiti. To nije običan konj. On i govori, igra šah, zbija šale sa glavnim junakom, čak jednom i jaše Toma. Najpoznatiji negativci sa kojima se Tom bori su braća Dalton, Džo, Džek, Vilijem i Averel, svaki viši od prethodnog kao i gluplji.Oni stalno beže iz zatvora iako ih Tom stalno hvata.Tom se sukobljava i sa istinskim legendama divljeg zapada kao što su Džesi Džejms ili Bili Kid. Interesnatna je i pojava Kalamiti Džejn, neotesane kaubojke koja pije, psuje i lomi ruke sa muškarcima. Talični Tom kod nas izlazio je u Asteriksovom zabavniku, Politikinom zabavniku i drugim izdanjima ( popis epizoda)

Rene Gošini je umro 1977. godine, što se ubrzo odrazilo na kvalitet stripa. Nekoliko scenarista su se smjenjivali pomažući Morisu u radu na novim pričama, ali je malo koja i približno dosegla Gošinijevu veličinu. 2001. godine preminuo je i tvorac Taličnog Toma, Maurice de Bevere.Search