Usagi Yoimbo stripovi


Autorstripa Usagi Yoimbo je Stan Sakai, Amrerikanac japanskog porekla. 1981. godine on započijne rad na ovom stripu jer je želeo kreirati lik po ugledu na samuraje iz 17. veka i tako nastaje Miywoto Misagli koji je prvobitno imao ljudski oblik da bi dve godine kasnije dobio životinjki lik, lik zeca.1984. godine ovaj strip debituje u časopisu Albedo.

Usagi živi u 17-om veku koji nije bio najbolji za samuraje jer je tada feudalni Japan ujedinio Tokugawa Šogunat. Uspostavljanjem mira samuraji kao ratnička klasa postaju suvišni. Veliki broj samuraja sada se odaje razbojništvu, dok drugi postaju čuvari novonastaloj trgovačkoj klasi. U takvom Japanu živi i naš junak Miyawata Usagi poznatiji kao Usagi Yojimbo (U sagi-zec, Yojimbo-plaćeni telesni čuvar), sledeći put ratnika. Omiljeno oružje su mu katana i vakizađi a najviši neprijatelj Lord Hikiji.

Našoj publici je ovaj junak najpoznatiji iz istoimene igrice za C64 koja je bila veoma kvalitetno urađena. U Hrvatskoj je prevedeno i izdato nekoliko epizoda devedesetih godina i potom 2001. godine od strane izdavača Bookglobe.Search