Tim i Dasti stripovi


Tim i Dasti strip naslovnica Ovaj strip u u originalu se zove Mladić sa Divljeg Zapada (Un ragazzo nel Far West), a kod nas je poznat pod imenom Tim i Dasti. Ovo je ujedno i prvi strip čiji je autor Sergio Bonelli. U Italiji se pojavio 1958. godine. Od samog starta pa do kraja kao crtač učestvuje Franco Bignotti, koji je i prvi autor s kojim je Sergio Bonelli sarađivao.

Sergio je stvorio junaka, koji će u mnogome predstavljati prototip za mnoge druge Bonellijeve kreacije. Tim Carter je mladić sa tipičnom pričom za tadašnji Divlji Zapad. Nakon što ostaje bez roditelja, staranje nad dečakom preuzima njegov stric Slim Carter, bivši rendžer. Sa njima živi Kopa, indijanac koji uči Tima indijanskim dijalektima, tumačenju tragova i dimnih signala i rukovanju vatrenim oružjem. Nakon što kriminalac kojeg je Timov stric svojevremeno poslao u zatvor napao sa svojom bandom ranč na kojem su živeli, samo Tim preživljava napad.

Tim se kao vojni tumač priključuje vojsci. Njegov nerazdvojni pratilac je Dasti Rajan od koga Tim uglavnom nema koristi i većina problema koju je Tim imao prilikom akcija izazvana je od strane njegovog kompanjona. Dasti je alkoholičar, ali verovatno najpatološkiji viđen u svetu stripa. Dok oko njega fijuču meci na sve strane, Dasti samo gleda kako da se domogne boce.

Ipak, postoji nešto što može da se pročita između redova. Kada priča o Timu Carteru počinje ? 1884. godine, Tim je još samo dečačić. Kada se završava ? a to je definitivno pre 1890. godine ? Tim ne može imati više od dvadesetak godina. Uprkos tome, svi lični gubici koje je doživeo ? gubitak porodice, strica Slima i učitelja Kope, kao i sve nepravde kojima je u svega nekoliko godina boravka u vojsci svedočio, trajno su ga oslobodili ideala koji se zove američki san i naučili su ga da je pravda često tamo gde je najmanje očekujemo, a da su njeni nosioci najređe oni kojima je to i zvanična dužnost. Upravo ova socijalna crta serijala Mladić sa Divljeg Zapada čini ovaj strip drugačijim, originalnim, nosi u sebi ono čemu ćemo posle iscrpno i otvoreno svedočiti u Kenu Parkeru ? otuđenost države od pojedinca, dehumanizoanost pohoda na Divlji Zapad, koji je bio isto toliko bolan i nepravedan prema belim potomcima Evropljana, kao i prema starosedeocima, i koji je doneo dobrobit samo pojedincima, koji su iskoristili sukobe za lično bogaćenje.

Serijal o Mladiću sa Divljeg Zapada upravo tako i završava ? razočaranošću, gorkim ukusom zbog nepotrebnih sukoba, kao i svešću da se sve to ni na koji način ne može izmeniti i da su sve žrtve uzaludne, jer ne mogu stati na put ogromnoj mašineriji koja je predviđena samo za stvaranje novca. Tim se tako u poslednjoj epizodi pridružuje Dastiju, koji je u nasledstvo dobio ranč i, slično kao i Kit Teller, ali sa potpuno drugačijim motivima, postaje uzgajivač goveda.

Prva epizoda serijala Mladić sa Divljeg Zapada kod nas pod nazivom "Pirati Misurija" pojavila se u Zlatnoj Seriji 1968, a poslednja, "Alvaradovo zlato" 16. 02. 1980. godine. Ukupno je objavljeno 45 epizoda, od čega 16 u Lunovom Magnus Stripu i 29 u Zlatnoj Seriji ( Tim i Dasti popis brojeva epizoda). Jedanaest godina nakon što je objavljena poslednja epizoda kod nas, tačnije 1991. godine, u Almanahu objavljena je epizoda Pogrešan rat. Radi se o poslednjoj epizodi iz serijala, koja nije kod nas ranije objavljivanaSearch