Ken Parker stripovi


ken parker Autoristripa Ken Parker su Đankarlo Beraldi, koji je napisao scenaro i Ivo Minalko, koji je crtao Kena i dizajnirao njegov lik prema Robertu Retfordu. Ovaj dvojac, koji je ušao u istoriju italijanskog crtanog romana, potpisali su skoro sve epizode. Pojavio se juna 1977. godine i izlazio je do 1984. godinei ukupno je objavljeno 59 brojeva epizodastripa Ken Parker. Ovaj strip roman karakteriše univerzalni scenario sa velikom gustinom tema (nasilje, rasizam, potraga za pravdom).

Ken Parker je avanturista koji ne voli sigurnost i živi od danas do sutra. Njegov nadimak je Duga puška koji je dobio po Kentaki puški od koje se ne odvaja. On radi hiljadu poslova u divljem svetu starog zapada. On je traper, izviđač, detektiv.

Putujući kroz američke države pridružuju mu se traper Dašijel (Dashiell), energično dete Pat O'Šejn (Pat O'Shane), eskim Nanuk, kuja Lili. Oni su njegovi prijatelji koji dele avanture sa njiim. Ken je jedno vreme živeo kod plemena Hunkpapa indijanaca gde se oženio sa Tecumseh koja je poginula u napadu američke vojske.

Kense bori protiv svih onih koji su skloni nasilju, protiv pohlepe, neznanja i netolerancije. Jedan od njegovih najvećih neprijatelja je bio ozloglašeni ubica Donald Velš. Međutim njegov najveći neprijatelj je ipak mali broj čitalaca. Kada je prestao da izlazi, Ken je objavljivan samo u antologijskim časopisima.
Search