Mister No stripovi


mister no slika Mister No je odličan avanturistički strip sa mestom radnje u Amazoniji, Brazil. Džeri Drejk zvani Mister No, veteran drugog svetskog rata i vojni pilot glavni je junak. Nadimak je dobio učestvujući u vazduhoplovnom odredu "Letreći tigrovi" koji s borio protiv japanaca u drugom svetskom ratu. Naime, kada je zarobljen, uprono je govorio "ne" japanskom pukovniku koji ga je ispitivao i mučio.

Po završetku rata, kao veteran nije mogao da se uklopi u normalan život, odlučuje da ode iz Njujorka u Manaus, mali gradić na reci Amazon. Kupuje mali avion "Pajper" i radi kao turistički prevoznik i vodič. Nalost nema baš sreće s mušterijama koje ga stalno uvaljuju u nekakve avanture i opasnosti od kojih je i pobegao iz Amerike. Važnu ulogu u njegovom životu imaju žene koje susreće tokom avantura i kod kojih kao okoreli zavodnik ima uspeha.

U avanturama ga često prati Oto Kruger ili Esse Esse, bivši pripadnik nemačke SS divizije. On je vrlo vešt sa nožem što je vrlo šesto pomoglo Mister No-u.

Prva epizoda ovog stripa izašla je 1975. godine a stvorio ga je sam Serđo Boneli, koristeći pseudonim Guido Nolitta. Kod nas je izlazio u okviru Lunov Magnus Strip ( popis brojeva). Mister No je, kako je sam Sergio Bonelli izjavio u jednom intervju-u, nastao je prema stvarnom liku kojeg je Serđo video na jednom od svojih brojnih putovanja:"...Da, bio sam u "Palenqueu", u Meksiku i susreo sam mladog i zgodnog mladića na ruševnom aerodromu.Nosio je kožnu jaknu i zvao se Kapetan Vega, ime koje je perfektno odgovaralo strip junaku! Imao je opasač s pištoljem i letio je po Jukatanu gore dolje prevozeći životinje, povrće i razne namirnice i kad god je sreo turiste, samo bi pokazao na sjedalo za putnike i rekao:'Ok, odvest ću vas gdje god želite'! Tada mi se rodila ideja o junaku koji će biti pilot Pajpera, ali sam odlučio serijal smjestiti u Amazoniju...."Strip je nedavno proslavio 30. rođendan i nalazi se u krizi, i samo ga tradicija i činjenica da je njegov kreator Serđo Boneli spašavaju od gađenja.
Search