Marti Misterija stripovi


bela i bronko strip slika Pojavljivanje ovog stripa označio je ulazak kulture u Bonelijeve crtane romane. Naime napuštena je klasična avantura a strip je obogaćen kulturnim sadržajem, istorijskim, geografskim, antropološkim i sociološkim zanimljivostima. Glavni lik Marti je diplomirao arheologiju i specijalizirao druge nauke. Međutim, on nije priznati naučnik jer su njegova interesovanja one oblasti nauke koje se ismevaju i omalovožavaju. Posebna oblast njegovog interesovanja su male kulture. Jedno vreme je živeo u manastiru na Tibetu gde je naučio egzoterijske tajne i zaslužio "treće oko".

Njegovi prijatelji su njegov asistent Java, Neardetalac od 1000 godina. On je stigao u modernu civilizaciju i bez problema se prilagodio. Java je gluv i izražava se jezikom gestova. On poseduje životinjki instikt koji je mnogo puta pomogao Martiju. Drugi važan lik je Martijeva verenica , lepa plavuša Dijana Lombard koja često učestvuje u njegovim avanturama i koja strpljivo čeka kada će joj njen verenik staviti prstenna ruku.

Martijev najveći protivnik je Sergej Orlof (Orli ,kojeg Marti poznaje bolje od ostalih. Orlof u društvu važi za uglednog čoveka ali Marti poznaje i tamnu stranu njegove ličnisti. Vremenom se Orli menja i staje na stranu dobra. Martijev naveći neprijatelj nema pravo lice, to je nevidljiva organizacija "Ljudi u crnom". Ovaj junak na našim prostorima je imao posebno izdanje i ovde možete videti popis brojeva epizoda Marti Misterije. Autori ovog stripa su italijanski scenarista Alfreda Castellija, a crtača Giancarla Alessandrinija. Saga o Marti Misteriji, zaljubljeniku u enigme nastala 1978. a prvi broj je izašao 1982.
Search