Supermen na filmu


supermen poster film

Posle nekoliko televizijskih i igranih pokušaja, krajem sedamdesetih se rodila ideja da se napravi filmo najpopularnijem strip junaku na svetu. Supermena je glumio malo poznati britanski glumac Kristofer Riv, a na filmu se pojavio posle duže pauze Marlon brando u ulozi Supemenovog oca za i danas rekordni honorar od 10 miliona dolara za 10 minuta pojavljivanja. Zanimljivo je da je u ovom filmu specijalne efekte letenja osmislio Zoran Perišić, koji je za to nagrađen Oskarom. Ovo je omogućilo da se letenje snimi bez upotrebe kompjutera ali je nateralo Kristofera Riva da provede veliki broj sati privezan za sajle koje vise sa plafona. Film je bio dobar mada nije oduševio sve ljubitelje stripa. Ostvario je značajan uspeh u svetu i usledila su tri nastavka a očekuje se još jedan.

Glumac Christopher Reeve preminuo je u 52. godini života u nakon srčanog udara,Reeve, koji je na velikim ekranima oživeo strip junaka 'Supermana', doživeo je 1995. godine težak pad s konja, nakon čega je ostao nepokretan.

Filmovi:
Supeman (1941) animirani film, 10 minuta, režija Dave Fleischer
Superman (1948) , serija 15 epizoda, režija Spencer Gordon Bennet, Supermen ? Kirk Allyn
Superman (1978) 143 minuta, režija Richard Donner, uloge Christopher Reeve, Marlon Brando, Gene Hackman, scenario Jerry Siegal, Joe Shuster, Mario Puzo
Superman II (1980) 127 minuta, režija Richard Lester, uloge Christopher Reeve, Lex Luthor, Louis Lane
Superman III (1983) 125 minuta, režija Richard Pryor
Superman IV (1987) The Quest for Peace, 90 minuta, režija Sidney J. Furie
Superman (1996) tv serija, režija Leslie Lamars, glavna uloga Timothy Daly
Search