Princ Valijant stripovi


princ valijant slika iz stripa Veliki broj ljubitelja stripa nikad nije čitao Princa Valijanta a veliki broj modernih ljubitelja stripa nije nikad čuo za njega. Ali veliki broj hard-core ljubitelja ga svrstava među nekoliko najboljih stripova svih vremena. Princ Valijant prvi put se pojavio 1937. godine i reprintovan je mnogo puta širom sveta. Hal Foster je objavio ovo delo nakon što je dve godine proveo kreirajući karaktere i koncept priče.

Radnje stripa dešava se u vreme Kralja Artura a Princ Valijant je predstavljen kao sin izgnanog Kralja Tule i emerged kao vitez okruglog stola. Počinje život kao mladi begunac u Arturijanskoj Engleskoj i odrastajući sreće i spašava Sir Gawain-a u svojim ranim avanturama.

Jedan od jedinstvenih aspekata ovog stripa je da nikad nisu korišteni oblačići za prikazivanje dijaloga, verno Fosterovoj viziji pripovedanja. Ovo je takođe karakteristični i za Tarzana i Flash Gordona, gde se koristi naracija a dijalozi prikazuju citiranjem.

Twentieth Century Fox je snimio stominutni film zasnovan na Fosterovim karakterima u tipično holivudskom stilu, ne u potpunosti verno originalnom duhu ali daleko od razočaravajućeg. Novi film o Princu Valijant snimljen je 1997. godine. Bud Foster je umro 1982 godine u svojoj 90. godini a njegov posao nastavio je Murphy.Search