Fleš Gordon stripovi


fles gordon strip junak slika Fleš Gordon je još jedan od stripova koji je bio toliko uspešan da su po njemu snimani i filmovi, ali koji nisu imali toliko uspeha kao sam strip. Fleš se pojavio 1934. godine na stranicama jednog njujorškog dnevnog lista. Scenario je uradio Aleksandar Gilespi Rejmond. .

Priča počinje novinskim najavama da će nepoznato nebesko telo, koje se velikom brzinom približava, udariti u zemlju. To sve unosi strah i paniku među Zemljane. Tek kasnije u prvi plan dolaze junaci ovog stripa. Svakako je najznačajniji Fleš, tipičan predstavnik više srednje klase u Americi, diplomac Jejla.

Zaplet počinje tako što je avion u kojem se nalazio udario meteorit, ali Fleš uspeva da se bezbedno spusti na zemlju sa Dejl Arden u naručju, i od tada počinje njegova borba za opstanak zemlje. Fleš se upoznaje sa Hansom Zarkovom, genijalnm naučnikom rusko-nemačkog porekla koji hoće da spreči sudar zemlje sa meteorom. Ubrzo se nalazi u raketi kojom Hans pokušava da spase Zemlju, međutim izbegavši sudar sa meteorom dospevaju na planetu Mengo. Na ovoj planeti vlada Ming koji kao pripadnik žute rase želi da nastavi vladavinu istočnjačkih despotija. Bića koja Fleš sreće na nepoznatoj planeti su tehnički mnogo razvijenija ali su im svest i društveno uređenje na mnogo nižem nivou, i odgovaraju našem srednjem veku. Fleš im drži lekcije iz demokratije i podstiče ih na revoluciju. Na Mengu Fleš upada u razne neprilike glavom bez obzira, ali tu je Hans koji mu pomaže u herojstvima. Ovaj genijalni naučnik je sposoban da prema potrebi izume mašinu koja rešava dati problem.

Fleš Gordon bio je i junak filmskih ostvarenja. U vreme nastanka ovog stripa stanje u svetu je i pored velike ekonomske krize bilo relativno dobro tako da autor nisu tražili junake van zemlje. Međutim, samo četiri godine kasnije kada je nastao Supermen, svetom je već počeo da se širi nacizam, a u stripovima se pojavljuju junaci koji nisu zemljani.Search