Garfild


Imačke mogu da budu glavni junaci stripa to nam pokazuje mačak Garfild. To je najdeblja i najlenja mačka na svetu, a uz to i veliki ljubimac lazanja. U početku je bio još deblji , ali je autor brzo njegov izgled promenio u današnji. Strip je uradio Džim Dejvis (Jim Davis) koji je u liku mačka Garfilda sjedinio osobine desetine mačaka koje su njegovi imali na farmi kao i osobine svog dede Džejmsa Garfilda Dejvisa (Jamesa Garfielda Davis-a). Strip je premijeru doživeo u dnevnim novinama 1978. godine.

Garfild je vrlo čudan mačak koji voli gurati psa Odija sa kuhunjskog stola i grebati poštara, koji je inače njegov najveći neprijatelj. Garfi takođe mrzi decu, ponedeljke, paukove i vagu koja mu se često ruga. Takođe on je suviše lenj da bi lovio miševe , više voli pojesti Džonov i Odijev ručak nego svoj. Garfild voli i da nastupa i na kućnoj ogradi ,ali bezuspršno. On mnogo toga čini da bi zadivio svoju ljubav macu Arlenu kojoj se stalno udvara. Nažalost Arlene nikada neće zavoleti Garfilda, jer on suviše voli sebe. Garfildov najbolji drugar je plišani madvedić koji ništa ne govori, ali je odličan slušalac. Pored mede njegov drug je i pas Odi, verovatno najgluplj pas na svetu koji mnogo voli Garfilda, iako ga je on milion puta gurnuo sa kuhinjskog stola.

Džo Arbakl (Jou Arbuckle) je Garfijev vlasnik ,večiti pesimista, neuspešan u ljubavi. Glavni razlog zašto ga devojke odbijaju je to što je dosadan i staromodan. Njegova velika ljubav je veterinarka Liz kojoj on stalno vodi Garfilda u nadi da će ona sa njim izaći.

Garfild je još jedan strip junak koji se pojavljuje i u crtanim filmovima a takođe i u kompjuterskim igricama. Garfild je ustvari čovek u telu mačke i u njegovom karakteru se mogu prepoznati osobine svakog od nas. U tome verovatno leži njegov uspeh koji i danas traje.Search