Kapetan Miki stripovi


kapetan miki Kapetan Miki je strip koji je nastao 1951. godine. Stvorila su ga trojica autora (Sinchetto, Guzzon, Sartoris) poznati pod pseudnimom esseGesse. U radu na stripu učestvovali su i mnogi drugi poznati italijanski autori, kao što je Bignotti Franc. Ovo je avanturistički strip koji je s obzirom da je namenjen mlađoj populaciji dosta naivan i nerealističan. Kapetan Miki je siroče koga je odgajio Klem. Njegove avanture počinju kad Klem biva ubijen od strane jedne bande i Miki odlučuje da ga osveti i da donese mir u gradić Coulower City. Nakon toga Miki se pridružuje rendžerima Nevade i već sa petnaest godina postaje njihov kapetan. Zbog njegove izuzetne sposobnosti i inteligencije uvek dobija najteže zadatke koje jedino on može da reši.

Njegovi prijatelji su Smuk i Salaso, najgori mogući alkoholičari koji stalno uživaju u rumu i nikad se ne trezne. Međutim i u najgorem pijanstvu oni su sposobni da pomognu Mikiju u njegovim avanturama. U stripu se pojavljuje i njegova verenica Suzi, ćerka njegovog pukovnika Brauna. Mikijevi neprijatelji su razni prestupnici, pljačkaši, banditi i indijanci. Najveći protivnik mu je čovek sa hiljadu lica, veoma vešt u prerušavanju.

Kod nas Kapetan Miki je izlazio u Zlatnoj seriji a posle oko 700 brojeva Zlatne serije epizode su reprizirane sa novim naslovnim stranicama, koje su mnogo lošije u odnosu na originale. Kapetan Miki je u svoje vreme bio dosta popularan i dugo se zadržao među publikom. Zbog zastarelosti priče imao bi velike teškoće da pridobije današnje čitaoce.
Search