Gaša (Gaston Lagaffe) stripovi


Gasa nespretnjakovic Lik Gaše Pripravnika (Gaston Legaffe) je delimično autobiografski, kaže u jednom intervjuu njegov autor Frankin. "Hteo sam da prikažem sopstvenu lenjost" Ta lenjost je bila totalno nelogična tadašnjoj publici - strip je rođen 1957 - ljudi nisu mogli da shvate kako to da on nikada ništa ne radi, a nije dobio otkaz!!? Frankin je onda nacrtao da je Gaša otpušten, ali ga je vratio na posao pod izgovorom da ga čitaoci žele! Lik je imao uzora i u jednom meksičkom stripu, i isprva je Gaša pušio kao nenormalan i stalno je imao opušak u uglu usana. Ali kada je Frankin ostavio duvan, i Gaša je prestao da puši. I nos mu se smanjio, i postajao je sve luđi!

Gaša je glavni junak istoimenog stripa koji je nastao 1957. godine, a tvorac ovog stripa je belgijski autor Andre Frankin (Andre Franquin), koji je takođe autor i Spiroua i Fantazija.

Lenj i šeprtljav, Gaša izmišlja načine kako da posao učini što lakšim, što za posledicu najčešće ima nered. Njegovi izumi su legendarni poput retrovizora za pečake, aerodroma za papirne avione, semafora za sobnu upotrebu a Gaša uspeva i da istrenira gavrana da ubaci novčić u parking sat...

Gaša je nespretnjaković sa velikim srcem, koji je postao svojevrsna ikona popularne kulture u Francuskoj.

Search