Asteriks stripovi


Jedno selo nepokornih Gala i dalje se uspešno odupire osvajaču, kad su pedesetih godina pre nove ere legije rimskog vojskovođe i državnika Gaja Julija Cezara osvojile prostrane teritorije Galije. U tome glavnu ulogu imaju junaci ovog stripa: Asteriks, plavokosi, omaleni, hrabri i lukavi ratnik i Obeliks, ogroman ratnik velikog srca u svojim prepoznatljivim plavo-belim pantalonama i sa riđim pletenicama.

Asteriks se prvi put pojavio 1959. a prvi strip album je izašao 1961, godine posle izlaženja nekoliko epizoda u magazine Pilot. Štampano je samo 6000 primeraka da bi već sledeće godine tiraž porastao na 20 000. Veliki proboj ovog stripa desio se 1965. posle objavljivanja epizode u kojoj Gali posećuju Egipat da bi pomogli Kleopatri. Da li zbog zanimljivosti priče ili Kleopatrinog nosa, broj prodatih primeraka počinje redovno da premašuje million, tako da Asteriks postaje najtiražniji strip junak tog doba.

Asteriks je rađen u žanru komičnog istorijskog stripa. Radnja se dešava u 44 g.p.n.e u vreme kad je Galija bila pokorena od strane Rimljana. Međutim jedno galsko selo nastavlja da se suprotstavlja, odupirući se njihovoj najezdi zahvaljujući čarobnom napitku koje pravi seoski druid, koji im daje nadčovečnu snagu, tako da za njih "mlatiti Rimljane" predstavlja pravu zabavu. Obeliks je kao mali upao u kazan sa čarobnim napitkom, pa mu on više nije ni potreban (iako on stalno traži svoju porciju). S druge strane, Rimljani patroliranje u blizini galskog sela doživljavaju kao svojevrsnu kaznu jer to obično završava gadnim batinama.

Asterix i Obeliks u svojim avanturama nisu samo u Galiji već stiču i do Egipta, Britanije, Korzike, Švajcarske, Belgije pa čak i do Amerike. Neprijatelji Asteriksa i Obeliksa su na prvom mjestu Rimljani sa Julijem Cezarom na čelu, ali se susreću i sa neustrašivim Normanima, Gotima kao i Vikinzima. Takođe često se susreću i sa piratima čiji brod gotovo uvek strada. Takođe, snimljen je i film o Asteriksu.

U stripu se pojavljuju razni zanimljivi likovi, među kojima i Kleceviks, živahni stračić koji ne voli nikoga ko nije iz njegovog sela. On to otprilike ovako definiše: "Znate me, ja nemam ništa protiv stranaca. Neki od moji najboljih prijatelja su stranci. Ali, konkretno, ovi stranci nisu iz našeg sela".

Autori ovog sjajnog stripa prepunog satire su Rene Gožini ( Ren? Goscinny) i Albert Uderzo. Zanimljivo je da su su se Asteriks i Obeliks u prvom pojavljivanju na ovim prostorima 9. 10. 1966. u Politici Ekspres zvali Zvezdoje i Trboje, Galija je bila Medovina, a selo u kojem se odigrava radnja Mala Mokra Medovina. Mnoge Asteriksove avanture su ekranizovane, što kao crtani, što kao igrani filmovi. Uderzo je zakonski sredio da nijedan crtać ili scenarista ne može da nakon njegove smrti preuzme rad na Asteriksu. Tako će nakon njega Asterix prestati rad na Asterixu, ali nam iza njega i Gožinija ostaje preko trideset neponovljivih priča - popis stripova objavljnih i kod nas u okviru asteriksovog zabavnika.
Search