Catwomen stripovi


Catwomen žena mačka, Catwomen, vezana je za Betmenov serijal. DC comics je, smatrao da lik Catwoman može nositi vlastiti strip i pojavila se kao samostalni serijalna kioscima 1993. godine i zablistao na tržištu. Snimljen je i film Catwomen sa Halle Berry u glavnoj ulozi.

Pravo ime glavne junakinje je Selina Kyle. Prvi put se pojavila u leto 1940. u Betmanu broj 1. Tada se zvala samo Mačka i nije nosila nikakav specijalni kostim.

Selina Kyle je nezavisna bogatašica, poznata je po davanju velikih donacija društvima za zaštitu životinja. Naravno, ono što ne znaju je da Selina vodi dvostruki život kao misteriozna žena mačka. Odrasla je na ulici gde je završila nakon smrti oca, da bi potom bila odvedena u dom za napuštenu decu, odakle će pobeći. Kraće razdoblje provedi na samom dnu, u Gothamskom East Endu, radeći kao prostitutka. Što koristi za prikupljanje informacija od svojih klijenata, koje će joj biti vrlo korisne u budućem poslu. Ubrzo, napušta svog makroa i potpuno se posvećuje krađama. Zanimljivo je da je u nekim epizodam Betmena njeno poreklo objašnjeno drugačije, a takođe je i drugačije izgledala sa kratkom kosom. Catwomanin odnos sa Batmanom je složen. Između njih postoji privlačnost, a povremeno se nađu i radeći na istom slučaju, samo sa suprotnih strana. Ipak, Catwoman je kriminalka i Batman je rastrgan između svojih osjećaja prema njoj i poriva prema zadovoljavanju pravde. Betman zna ko je ona, a Selina, koja poznaje i Brusa Vejna, ne zna ko je on, niti da je njemu poznat njen tajni identitet.

U svojoj autobiografiji Bob Kane opisao je početak Gothamske najzamamnije antijunakinje. " Betman je ranih godina imao puno protivnika. Bill je kreirao neke od njih, a neke ja. Treći su, opet, bili zajednički. Catwoman je bila rezultat jednog od takvih zajedničkih zasluga. Znali smo da trebamo žensku pretnju da stripu da seksi prizvuk. Tako smo Bill i ja odlučili stvoriti nekakvu prijaznu protivnicu koja čini zločine, ali unosi i romantiku u Batmanov poprilično sterilan život. Ona je bila neka vrsta ženskog Batmana, samo s pododsta drukčijim shvaćanjem dobra i zla. Htjeli smo prikazati tu igru mačke i miša, tj. mačke i šišmiša među njima. On bi pokušavao da je popravi i dovede ju na stranu zakona i reda, jer ona nikada nije bila ubica i potpuno zla kao Džoker. Osjećali smo da će ona privući čitateljice koje će se poistovjetiti sa njom koliko i muški čitaoci s Betmanom. Isto tako smo smatrali da će mučki čitaoci odobravati što u omiljenom stripu mogu vidjeti i veoma senzualan ženski lik. Doveli smo je u priču naprosto zbog obe populacije, kao ženski pandan Betmanu.
Search
povezane teme: