Aster Blistok stripovi


Iako ovaj strip nije više na vrhuncu svoje popularnosti, Aster Blistok (u originalu Axel Moonshine) i dalje privlači pažnju čitalačke publike. Autori ovog stripa su scenarista Christian Godard i crtač Julio Ribera koji su rad na njemu poželi 1974. godine. Na našim prostorima prva epizoda se pojavila 1977. u EKS Almanahu. Svet u kojem se radnja događa je paralelan našem. Naša stvarnost je za Astera san i obrnuto. Ova dva sveta ne smeju se mešati i Veliki Zbor, koji vlada univerzumom, izričito zabranjuje prelazak granice snova. Strip ima tri glavna lika, Aster, Maski i Himera.Kako serijal odmiče Maski i Himera se stapaju u jedan lik i Himeru više ne susrećemo.

Aster nije tipičan stripski junak, ne vodi se uzvišenim idejama, sebičan je i spreman rizikovati i celi svemir zbog ličnih ciljeva. Zaslepljen strašću ne vidi da je cilj njegove potrage svo vreme uz njega, ili možda u njemu. Maski je stogodišnje dete, zamrznuto u stadijumu trinaestogodišnjeg dečaka/devojčice i centralna je ličnost serijala. On pripada vrsti Eternauta i može odabrati pol kada nađe životnog saputnika. Dizajn njegovog kostima toliko je specifičan da ga sigurno pamte i oni koji su u životu pročitali samo jednu epizodu.

Izmišljeni svetovi kroz koje Aster i Maski prolaze su često karikirane slike naše stvarnosti. Erotika je bitan element Aster Blistoka i utkana u ceo serijal uključujući i scene razuzdanog seksa. Kontrast linijskog crteža i mračnih slika je karakterističan za Riberin crtež. Zbog toga je Aster Blistok prvenstveno crno - beli strip, iako je i u boji dobar. Takođe je prisutan kontrast lepog i ružnog, i kad je reč o okruženju i kad je reč o likovima.Search