Diabolik stripovi


Diabolik se pojavio 1962. godine predstavljajući lika u crnom kostimu sličnom onom koji je nosio Fantom. Autorke ovog autentičnog stripa su sestre Luciana i Angela Guissani, koje su unele određene novine u svet stripa kao što je pojavljivanje negativca u glavnoj ulozi. U početku strip je izlazio dvomesečno, ali mu je popularnost brza porasla, pa je počeo izlaziti dva puta mesečno.

Diabolik je buntovnik, prezreni đavo samo zato što je imun na stereotipe savremanog vremena. U crno belom svetu se svi dele na dobre ili loše Diabolik je pravedan zločinac sa moralnim kodeksom koji nikada neće pogaziti. Inače Diabolik je siroče kog su posle brodoloma spasili stanovnici izolovanag ostrva kojim vlada King, vođa zločinačke organizacije. Inteligentan i sposoban naučio je razne veštine i tehnologije.Njegav specijalan izum je formula kojom je stvorio materijal od kog je moguće napraviti bilo kakvu masku i pretvoriti se u drugu osobu.

Od tada kreće njegova karijera. Onaj ko mu pomogne će biti nagrađen, dok će onaj ko mu stana na put sigurno umreti. Kao i većina strip junaka i Diabolik ima svaju bolju polovinu. To je Eva Kant, udovica koju je namerovao pokrasti, ali su se zavoleli i od tada dele zajedničku sudbinu. Nasuprot Dijabojiku i Evi imamo Ginka i njegovu verenicu Alteo. Ginko je inače šef policije koji je ceo život posvetio hvatanju Diabolika. Dijabolik spada među starije stripove, njegova avanture su već više od 40 godina na kioscima, što ga čini trećim najstarijim serijalom u Italiji, uz Teksa i Zagora.Search