Džudas stripovi


Džudas je još jedan strip iz Bonelijeve kolekcije, koga je stvorio Enio Misalja zajedno sa bratom Vladimirom i Ivom Pavoneom, 1979. godine. S obzirom na izdavača i vreme u kom je izlazio Džudas je morao biti vestern žanra. Međutim u samu priču ubačene su neke novine. Glavni junak više nije savršen, već neko ko greši i ima izuzetno težak karakter - popis brojeva epizoda Džudasa. Iza Džudasovog lika krije se nedruštven i povučen revolveraš. Džudas radi za Pinkertona, inače omraženog među kolegama, zbog njegove netolerantnosti prema njima.

Džudasovo pravo ime je Alan Skot, a nadimak je dobio kada je izdao kolege bandite koji su mu ubili verenicu Vivijen. U prvim epizodama Alan je predstavljen kao utučen i ogorčen čovek . Tek u šestoj epizodi saznajemo razloge njegove nesreće i njegovu prošlost. Džudas nema prijatelje, ako ne uzmemo u obzir Pinkertona koji mu se divi. On ima samo neprijatelje i nemilosrdan je prema njima. Banditi ga mrze i iz prezira nazivaju Džudas. Džudas ostaje na strani pravde i ne traži druga rešenja.

Strip Džudas su u početku pratili mnogi problemi. Crtež je bio loš, pozadina razrešena, jer su crtači požurivani. Dijalozi su bili otrcani i nerealni. Sve je rađeno polovično, da bi se ispunilo 96 stranica stripa. Posle početnog neuspeha strip prestao da izlazi.Search