Družina od vješala stripovi


Družina od vješala je još jedan strip italijanskog autora Magnusa koji je pre ovog stripa radio na Alanu Fordu. Međutim crtač Magnus se zasitio Alan Forda i napušta svog prijatelja i kolegu Bunkera i osniva vlastitu malu izdavačku kuću Geis. Magnus je uspostavio saradnju sa Đovanijem Romanijem koji postaje zadužen za scenario i tako je nastao serijal Družina od vješala kog karakteriše sjajan crtež i zanimljiva priča. U početku su planirana 24 nastavka, ali je zbog smanjenog interesovanja publike broj smanjen na 20.

U ovom stripu pojavljuje se veliki broj likova i sudbina, izmišljenih kraljevstava. Tu je između ostalih kmet, bivši pomoćnik krvnika, ostareli štitonoša, blesavi vojvoda, ratoborni kapetan i goropadna djeva. To su likovi toliko različitog karaktera da ne mogu zajedno funkcionisati, a da se ne stvore zanimljive situacije. Izvorna družina se raspada i svako ide odvojenim putem, sa različitim ciljevima da bi se na kraju ponovo sreli i ujedinili u neočekivanom trijumfu. Na svom putu Obješenjaci će iskusiti puno magije, sresti zbirku zanimljivih likova, kako stvarnih, tako onih preuzetih iz raznih mitologija (Drakula, mletački Dužd, zmajevi, trolovi, kraljevi, prinčevi, veziri, zlodusi ...). Sve ovo daje elemente fantasty sveta.

Zanimljivo je da se kao i u Alan Fordu i ovde pojavljuje karikatura Magnusa u ličnosti živčanog nosonje koji putuje svijetom lažno se predstavljajući kao kraljev izaslanik. Kod nas Družina od vješala izlazila je u izdanju Vjesnikove (VPA) Superstrip biblioteke 1987.-88, deset godina kasnije od italijanske premijere.Search