Dik Trejsi stripovi


Dik Trejsi je jedan od strip junaka koji je bio i ostao veoma popularan u svetu, ali kod nas nije imao toliko uspeha kao drugi kriminalistički stripovi. Pojavio se u vreme kada su mafijaši kao Al Kapone vladali Čikagom. Kriminalci su bili glavna teme novina i svakodnevnice. Ljudima je bio potreban heroj koji će se pobrinuti za te lopuže i Čester Guld im je dao detektiva Dika Trejsija.

Kada je svom izdavaču prvi put pokazao policajca obučenog u mantil, četvtaste vilice, izdavač je predložio da mu promene ime od Pleinklouz Trejsi (Plainclothes Tracy-Obično obučeni Trejsi ili policajac u civilu u žargonu američke policije) u Dik Trejsi (Njuškalo Trejsi)

Kao prvi, detektiv junak strip, Trejsi je postao model za stvaranje raznih strip detektiva do danas. Njegov izgled je veoma prepoznatljiv, četvrtasta vilica, dugačak mantil i šešir na glavi. Još jedna zanimljivost za ono vreme je specialni sat sa video telefonom koji ovaj detektiv nosi. Dik Trejsi je prototip surovog policajca koji veruje u pobedu pravde, tako da se negova borba sa kriminalcima često završava njihovom smrću.Ipak on je policajac koji deluje u okviru sistema, pokorava se nadređenima i koji neće uraditi nešto protiv zakona. Tako da nikada nije postao usamljeni osvetnik. Kao takav bio je pogodan za premeštanje u druge medije, pre svega na TV i film. Najznačajniji film o Dik Trejsiju koji je režirao Voren Biti u kojem Madona igra glavnu ulogu, pored samog Vorena koji igra Dika Trejsija.

Kriminalci sa kojima se Dik Trejsi susreće su najgori ološ, a njihov izgled je često u skladu sa njihovim gnusnim zločinima i moralnom propašću. Tu su Stooge Viller (Glupak Viler), Dok Hump (Dok Grbavi), Boris Arsou (Boris Palikuća), Litlleface Finny (Fini malog lica), Pruneface (Suva šljva). Neki od njih su bili izuzetno popularni iako su se pojvili samo u jednoj epizodi.Search