Čikago


Čikago grad u SAD-e u državi Ilionois
Čikago je grad u Ilinoisu, jugozapadno od jezera Mičigen, na ušću reke Čikago. Ovo je po veličini treći grad u Sjedinjenim Američkim Državama i jedan od najvećih svetskih poslovnih centara.

Čikago su osnovali francuski istraživači
Čikago je osnovan krajem XVII veka od strane francuskih istraživača, na mestu malog sela, koje su naseljavali Indijanci iz plemena Sauk. Oni su svoje selo nazivali čekagou, što je naziv za vrstu divljeg luka. Po tom osnovu je ovaj grad dobio svoj današnji naziv.

Etnička struktura stanovništva Čikaga
Grad pokriva površinu od oko 600 kvadratnih kilometara i ima oko 3 miliona stanovnika. Sa prigradskim naseljima i predgradjima, u ovom gradu živi preko 9 miliona stanovnika. Ovo je grad u kome populaciju čine ljudi različitih nacionalnosti. Od stranih državljana najviše ima Španaca i Poljaka. Najveći deo naše dijaspore u Americi se nalazi baš u ovom gradu.

Čikago privredni centar sveta
Čikago spada u najvažnije privredne centre sveta. U ovom gradu su razvijena prehrambena, elektronska, hemijska, farmaceutska i metalna industrija. Ovo je najvažniji transportni centar u Sjedinjenim Državama. Pored važnih drumskih i železničkih čvorova, ovde se nalazi i jedan od najvećih aerodroma u Sjedinjenim Američkim Državama, Chicago-O'Hare. U Čikagu se nalaze sedišta mnogih velikih svetskih kompanija. Najimpozantnije zgrade sedišta u ovom gradu imaju Wrigley i Sears.

Čikago grad nebodera
Centar grada je pun visokih zgrada i nebodera. U Čikagu je sagradjen prvi svetski neboder još 1885. godine. Takodje, u ovom gradu se nalazi i jedna od najviših gradjevina sveta - Sears Tower, poslovna zgrada sa 110 spratova.

U gradu se nalazi i niz rekreativnih centara, plaža i parkova. Najveći i najlepši parkovi su Grantov, Džeksonov i Linkolnov park. Veliki je i broj sportskih terena i stadiona.

Čikago univerzitetski grad
Čikago je američki grad sa najrazvijenijim sistemom državnog školstva. U gradu se nalazi veliki broj univerziteta i instituta od nacionalnog interesa. Takodje, ima puno muzeja i galerija, a tu je i jedan od najvećih planetarijuma u Sjedinjenim Američkim Državama. Biblioteka ovog grada ima preko 6 miliona knjiga, na više od 30 jezika. Čikago ima i gradski simfonijski orkestar i operu.
Search