Njujork


Njujork najveći grad u SAD-u
Njujork je najveći grad u Sjedinjenim Američkim Dražavama sa oko 8.100.000 stanovnika. Važna je pomorska luka, a deli se na pet regija: Bruklin, Bronks, Menhetn, Kvins i Stejten Ajland.U XVII veku je centar holandske trgovine bio na ostrvu Menhetn. Kao Novi Amsterdam kolonizovao ga je holandski upravnik Peter Minuit, koji ga je otkupio od Indijanaca 1626. godine za neverovatno malih 24$. Ova kolonija je predata Britancima 1644. godine i ime joj promenjeno u Njujork, u čast Vojvode od Jorka.

Njujork je nekada bio prestonica SAD-a
Njujork je bio državna prestonica od 1784. do 1797. godine i prestonica Sjedinjenih Američkih Država od 1789. do 1790. godine.

Razvoj Njujorka posle građanskog rata
Posle otvaranja Iri kalala 1825. godine, ekonomija grada je uznapredovala. Grad se brzo proširio po završetku Američkog gradjanskog rata, razvivši transportne i komunikacione sisteme. Godine 1898. se pet regija spojilo u jedinstven grad. Pošto je grad dugo bio privlačan za imigrante u Sjedinjenim Američkim Državama, sada je centar svetske trgovine i finansija, medija, umetnosti i zabave.U gradu živi veliki broj različitih naroda, na ulicama se nalazi veliki broj spomenika različitih kultura, ali i prodavnica, restorana i klubova koji prodaju robu i usluge specifične za odredjene nacije.

Simboli Njujorka
Njujork ima puno simbola po kojima je poznat u svetu. Najpoznatiji su Statua Slobode, Bruklinski most, Wall Street, Empire State Building, Central Park, State Capitol i mnogi drugi.

Kip slobode
Statua Slobode je jedan od najpoznatijih spomenika sveta. U Njujork je donešen iz Francuske, kao poklon francuskog naroda Americi. Bruklinski most je jedan od najvećih mostova sveta. Na Wall Street-u se svakog dana "okreću" milijarde dolara, a Njujorška berza je najjača u svetu. Empire State Building je dugo bila najveća gradjevina sveta, te je do danas ostala simbol ovog grada. Central Park je mesto za rekreaciju mnogih Njujorčana, ali i brojnih turista. State Capitol je jedna od najlepših gradjevina u gradu, na kojoj se ocrtavaju uticaji različitih kultura na stvaranje današnje američke kulture.Zabavu i mesta interesovanja za turiste čine brojni muzeji, pozorišta, mini opere, plaže, zabavni parkovi, botaničke bašte i Gradski zoološki vrt. U gradu postoji preko 200 parkova. Njujork je grad sa velikim brojem muzeja različitih tematika: istorijski, naučni, etno, sportski, politički, ...

U gradu je pored trgovine, značajan ekonomski resurs i turizam. Više miliona ljudi posećuje ovaj grad svake godine. Uz to u gradu su veoma razvijene različite grane industrije, koje stvaraju ogroman nacionalni proizvod po glavi stanovnika.

Teroristički napad 2001. godine
Zbog svoje istaknutosti i centralne uloge u svetskoj trgovini, grad je bio meta terorističkih napada. Tako su 11. septembra 2001. godine teroristi namerno avionima udarili u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra i uništili ih sa još nekoliko okolnih zgrada. U tom napadu poginulo je i oko 3.000 ljudi.
Search