Seul


seul glavni grad koreje panorama Seul glavni grad Južne Koreje
Seul je glavni grad Južne Koreje, nalazi se na reci Han i ima oko 12 miliona stanovnika. Veoma je razvijen grad i istovremeno se širi prema jugu i u pravcu reke Inčon. Udaljen je od žutog mora samo 30 kilometara. Pokriva površinu veću od 600 kvadratnih kilometara. Ima specijalan status, koji je jednak statusu provincije. Osim političke i administrativne, grad ima i značajnu industrijsku ulogu. Seul na korejskom jeziku znači glavni grad.

Stanovništvo Seula
U Seulu živi skoro četvrtina ukupnog broja stanovnika Južne Koreje. Za 15 godina, od 1970. do 1985. Seul je povećao broj stanovnika za 4 miliona, a takodje je i drastično modernizovan u ovom periodu i tako postao jedan od većih svetskih centara.

Luka Inčon u Seulu
Seul je povezan železnicom, autoputem i podzemnom železnicom sa svojom lukom Inčon, u blizini koje se nalaze i nekoliko internacionalnih aerodroma. Pre podele Koreje 1945. lak pristup Seula industrijskim sirovinama doprineo je da se posebno razviju: proizvodnja gvoždja, čelika i uopšte teška industrija. Pošto su sada sirovine za ove industrije uglavnom u Severnoj Koreji, Seul je naglasio proizvodnju tekstila, preradu poljoprivrednih proizvoda, elektronsku industriju, automobilsku industriju, petrohemiju... U blizini Seula se nalaze i servisi za popravku železničkih pruga i dosta velikih elektrana.

Prva naselja na teritoriji Seula
Prva naselja na teritoriji današnjeg Seula su postojala još 4000 godina pre nove ere. Prvi grad je na toj teritoriji osnovan 2000 godina pre nove ere i zvao se Virisong. Kasnije menja ime u Hansong i to ime zadržava gotovo do XIV veka nove ere.

Kada je nastao današnji Seul?
Osnovan 1392. godine, Seul je bio utvrdjenje i trgovački centar, a služio je i kao prestonica dinastiji Ji (Yi), koja je vladala Korejom dok zemlja zvanično nije 1910. godine postala japanska kolonija. Japanski guverner je od Seula napravio (tzv. Kjongsong ili Keijo), njegov glavni štab. Kada je Koreja podeljena posle Drugog svetskog rata, Seul je postao sedište američkih okupacionih snaga. Proglašen je za prestonicu Južne Koreje 1948. Severno-korejske snage zauzele su Seul 28. juna 1950. godine posle samo tri dana od početka Korejskog rata. Nakon toga grad je nekoliko puta menjao ''vlasnika'', dok trupe UN nisu zauzele grad u martu 1951. godine i tako od Seula napravile glavni štab komande UN u Koreji. Teško oštećen u ratu grad je bio ponovo izgradjen, ali u modernom stilu. Broj stanovnika u Seulu znatno je povećan i dolaskom izbeglica.

Istorijski spomenici i druge znamenitosti Seula
Od istorijskih spomenika u Seulu su sačuvane tri kapije (predstavljaju deo drevnog zida koji ga je nekada okruživao) i tri carske palate. U centru grada nalazi se ogromno bronzano zvono koje je liveno davne 1468. Ovaj grad ima rimokatoličku katedralu i brojne druge hrišćanske crkve. Takodje, Seul je prepun muzeja, pozorišta, biblioteka, zooloških i botaničkih bašti i Univerziteta, uključujući Seulski Nacionalni Univerzitet.

Dva spomenika predstavljaju takodje simbole Seula, to su spomenik Admiralu Ji Sunsinu, koji je odbranio Koreju od napada Japanaca 1592. godine i spomenik Kralju Sejongu, koji je sastavio korejsko pismo 1446. godine.

Tajna bašta najlepše mesto za odmor u Seulu
Jedno od najlepših mesta za odmor u Seulu je takozvana Tajna Bašta, koja predstavlja javni park, koji se prostire na čak 32 hektara.

Seul je bio domaćin Olimpijskih igara
Seul je bio domaćin letnjih olimpiskih igara koje su održane 1988. godine, a specijalno za tu priliku u Seulu je sagradjen Seulski Sportski Kompleks.

Prvim pogledom na Seul primetićemo koliki je napredak južno-korejske privrede i ekonomije i videćemo koliko je u prošlosti ulagano u ovaj grad da bi postao velika svetska metropola što danas svakako i jeste.
photo: Gnu Free Documentation LicenceSearch