Otava


Otava prestonica Kanade
Otava, grad u oblasti Ontario, je prestonica Kanade. Glavni grad Kanade, kroz koji protiče i istoimena reka, Otava, ima 1.200.000 stanovnika i to je četvrti grad po broju stanovnika u Kanadi, iza Toronta, Montreala i Vankuvera. Otava je prepoznatljiva po zgradi Parlamenta, izgradjenoj u neogotskom stilu, a u prestonici Kanade značajno mesto zauzimaju kulturne institucije ? Nacionalni muzej, Nacionalna galerija Kanade, kao i Nacionalni centar.

Najveći deo stanovništva Otave čine doseljenici
Samo oko 18.000 stanovnika ovog grada je poreklom iz Otave, dok čak izmedju 40 do 70 odsto žitelja su doseljenici, iz Kanade ili iz drugih zemalja, što ovaj grad čini multikulturalnom sredinom.

Više od polovine stanovnika govori engleski jezik, koji je i prvi jezik, dok jedna trećina govori francuski jeziki. Univerzitetsko obrazovanje ima 32 odsto stanovnika, u odnosu na zemlju gde taj postotak iznosi 22 odsto.

Otava je turistički centar Kanade
Ovaj grad je i važno turistčko mesto Kanade ? oko sedam miliona turista godišnje poseti ovaj grad.

Otava ima prepoznatljiva četiri godišnja doba, a temperatrura se kreće od 33 stepena Celzijusa leti, do čak neverovatnih minus 40 stepeni Celzijusa zimi.

Otava je razvijen industrijski centar u Kanadi
Otava je i razvijeni industrijski centar u kojem posluje više od 1.500 kompanija, pre svega u oblasti telekomunikacija (Nortel Networks, Alcatel, JDS Uniphase, Cognos), softvera, elektronike, naučnih oblasti.
Search