Šangaj


Šangaj najveći kineski grad
Šangaj je grad u istočnoj Kini, na reci Huangpu. Nalazi se u blizini istočnog dela Kineskog mora, a njegov sam naziv na kineskom znači "na moru". Šangaj je površinski i populaciono najveći grad u Kini. Ovo je najvažniji kineski poslovni, industrijski, saobraćajni i finansijski centar. Površina grada je preko 2.000 kvadratnih kilometara, a uključujući površinu prigradskih naselja, preko 6.000 kvadratnih kilometara.

U Šangaju se nalazi najveća svedska kula
U Šangaju se nalazi jedna od najvećih svetskih luka, preko koje je ovaj grad povezan sa Kineskim morem, a samim tim i sa svim delovima sveta. Najveće kineske fabrike telefona, televizora, čelika, gvožđa, hrane i mnogih drugih proizvoda se nalaze u ovom gradu. Gotovo 5% ukupne kineske proizvodnje potiče samo iz ovog grada.

U istočnom Šangaju su zidine starog grada
U istočnom delu grada se može videti izgled ovog grada pre njegove velike industrijalizacije. U njemu se nalaze zidine starog grada, koje su nekada štitile trgovački centar i sedište zemlje.

Ostale delove grada karakteriše izgled modernog poslovnog centra zemlje: visoke poslovne zgrade, sedišta najvećih kineskih kompanija, sedišta državne uprave, široki autoputevi, velike fabrike,...

U medjunarodnim sporazumima Kina je davala koncesije drugim državama za izgradnju i projektovanje odredjenih delova grada. Tako je u gradu uočljiv uticaj evropskih, ali i američkih stilova gradnje.

Zong Čan bulevar u Šangaju
Srce grada čini Zong Čan bulevar, koji privlači veliki broj turista svojim širokim ulicama, parkovima, gradjevinama u evropskom stilu i impozantnim noćnim osvetljenjem. U Šangaju se nalazi više od 50 visokoškolskih ustanova sa blizu 130.000 studenata. Najpoznatiji univerzitet u Kini, Fudan Univerzitet, se nalazi u Šangaju. U ovom gradu je sedište Kineske Akademije Nauka, a i velikog broja istraživačkih institucija. Centralna biblioteka ovog grada ima preko 8 miliona naslova u svojim policama.

Klimatske prilike u Šangaju
Ovaj grad ima veoma topla i kišna leta i izuzetno hladne, suve zime. Temperature se leti kreću blizu 30 stepeni, a zimi oko 5 stepeni Celzijusa. Populaciju grada čini blizu 17 miliona stanovnika, što svrstava ovaj grad medju najveće u svetu. Uz ovo treba dodati da postoji još oko 3 miliona ljudi koji privremeno dolaze da rade u ovom gradu, ali se ne registruju kod nadležnih vlasti. Najveći deo stanovništva čine Kinezi, ali postoji i oko 5% stanovništva, koje ima državljanstvo drugih zemalja.

Na mestu današnjeg Šangaja nekada je bilo ribarsko selo
Na mestu današnjeg Šangaja je pre oko 1.000 godina postojalo ribarsko selo, koje se u narednih 100 godina razvilo u trgovačko naselje i regionalni poljoprivredni centar. Tokom proteklih vekova ovaj grad su gradili Britanci, Francuzi, Amerikanci, Japanci i naravno Kinezi. Različiti uticaji kultura vidljivi su do danas u ovom veoma lepom gradu.
Search