Toronto


Toronto najveći grad u Kanadi
Toronto je glavni grad provincije Ontario u Kanadi. Po površini, ovo je najveći grad u Kanadi, a tokom devedesetih godina prošlog veka bio je rangiran medju deset najboljih gradova za život i poslovanje. Nalazi se severozapadno od jezera Ontario, koje bitno utiče na klimu grada. U njemu su leta izuzetno topla, zime oštre i hladne, a varijacije temperature tokom godine ogromne.

Toronto je podeljen na šest celina
Grad sa okolinom je podeljen na šest celina: Toronto, Severni Jork, Skarborou, Etobišok, Jork i Istočni Jork. Ukupna površina svih ovih oblasti je neverovatnih 5.868 kvadratnih kilometara.

Centrom grada dominiraju vladine zgrade i zgrade gradskih vlasti, sa dve katedrale i nekoliko prostranih trgova.

CN Tower
Nedaleko od najužeg centra se nalazi CN Tower, moderno svetsko čudo visoko 453 metra. U blizini je i SkyDome, prvi stadion sa pokretnim krovom u svetu.

Finansijsko poslovni centar u centru Toronta
U centru grada se nalazi i finansijsko-poslovni centar grada, koji karakterišu visoke zgrade, koje predstavljaju uglavnom sedišta velikih kompanija. Najviša gradjevina u ovom delu je First Canadian Place, koja ima 72 sprata. Toronto je treći grad u Severnoj Americi po broju sedišta velikih kompanija. Gradska ekonomija je najvećim delom sačinjena od uslužnog sektora: banaka, osiguravajućih kompanija, marketing agencija, pravnih kompanija i konsalting agencija.

Toronto se prvi put pominje 1615. godine
Ovaj grad se u istorijskim spisima prvi put pominje 1615. godine, kada je bio prolazna stanica francuskih kolonijalista. Do XVIII veka, na ovom mestu se grade tvrdjave i stvara utvrdjeni grad. 1759. godine ga osvajaju Britanci i daju mu ime Jork. Tek 1834. godine, ime grada je promenjeno u Toronto. Toronto vodi poreklo od francuske fraze za mesto susreta.

Stanovništvo Toronta
Toronto danas ima oko 5 miliona stanovnika. Veliki deo stanovništva čine imigranti iz Evrope i Azije. Posle Drugog svetskog rata, najveći broj emigranata iz Evrope je došao u Kanadu. Toronto, kao grad sa puno slobodnih radnih mesta, je primio najveći deo izbeglica. U gradu zbog toga postoje etnički kvartovi, poput kineskog, italijanskog, nemačkog, ...

Šta treba obići u Torontu
Ovo je kulturni centar engleskog govornog područja u Kanadi. U gradu postoje tri velika univerziteta sa blizu 100.000 studenata, niz drugih školskih ustanova, umetničke galerije, muzeji, pozorišta, opera i balet, ...

U gradu se svake godine održava i medjunarodni filmski festival, koji spada u najveće festivale uSevernoj Americi. Više od milion turista svake godine posećuje ovaj grad.
photo: CC ShareAlike licenceSearch