Rio de Ženeiro


Rio de Ženeiro je najveći brazilski grad
Rio de Ženeiro je najveći brazilski grad sa 4 miliona stanovnika. Često ga nazivaju najlepšim gradom na svetu, ali i punim imenom Sent Sebastijan s Januarske reke.

Prošlost Ria de Ženeira
Kada su se Portugalci 20. januara 1500.godine usidrili sa čest karavela ispod znamenite glave šećera da bi proterali Francuze, smatrali su vode zaliva ušćem neke reke, nazvavši tu reku po mesecu koji je bio upravo naznačen u kalendaru (St.Sabastijan s Januarske reke). Kasnije se zadržalo ime i samo se pridodalo ime sveca. Vremenom su skratili puno ime nazvavši grad Rio de Žaneiro, ili samo Rio.

Grad je osobito lep kada se može posmatrati sa broda. Prostire se duž 180 km dugog zaliva. Nalazi se izmedju morske vode s jedne strane i visokih planina sa druge strane. Ogromni bulevari i bregovi iza Rio de Ženeira, visoko iznad grada kip Hrista visok skoro 30 m i mnoštvo nebodera u gradskom predelu Kopakabana čine ga jednim od najlepših gradova sveta.

Kip Hrista spasitelja u Rio de Ženeiru
Svoje najlepše strane pokazuje kada se gleda sa Korkovada, sa 700 metara visokog brda sa kipom Hrista Spasitelja, na koji se može odvesti žičarom. Rio je od 1765. godine, pa do proglašenja Brazilije za glavni grad, 1960. godine, bio je glavni grad Brazila, bio je to gotovo 200 godina, ali nikada nije prestao da bude duhovno srediste svoje zemlje.

Rio de Ženeiro je poznata turistička destinacija
Ovo je veoma poznat grad i van granica Brazila, te je i veoma važna turistička destinacija u svetskim razmerama, a posebno za svoju zemlju.

Najpoznatija manifestacija koja se održava u ovom gradu je, svakako, karneval u Riju. Kolona duga i po više desetina kilometara se stvara u periodu trajanja karnevala. Puno maskiranih ljudi i igračica paradira u tom periodu i prave nezaboravan dogadjaj.
photo: Gnu Free Documentation LicenceSearch