Montreal


Montreal grad u Kanadi
Montreal je grad koji zauzima skoro trećinu istoimenog ostrva. Nalazi se nedaleko od ušća reke Otave u Sent Lorens, u jugoistočnoj Kanadi. Ovaj grad ima oko 3.500.000 stanovnika i obuhvata pored samog ostrva Montreal i druga ostrva, a i obe obale reke Sent Lorens. Prostire se na površini od blizu 500 kvadratnih kilometara. Grad je dobio ime po planini Mon-Rojal na čijim je obroncima i podignut.

Ovo je glavni centar francusko-kanadske kulture i industrije. U gradu se ravnopravno govori engleski i francuski jezik.

Montreal je nastao na mestu gde je živelo inijansko pleme Hjurona
Na ovom prostoru živeli su Indijanci iz plemena Hjurona, a 1535. godine na zapadnoj obali Atlantika pojavio se francuski istraživač Žak Kartije, koji je prvi Evropljanin na ovom ostrvu.

Dolazak Evropljana u XVII veku
Na mestu gde se danas nalazi metropola Montreal, prvu evropsku naseobu podignutu 1642. godine, došljaci francuzi nazvali su je Vil-Mari de Montreal. Na početku ovo je bila misionarska kolonija. Brza kolonizacija uslovljena trgovinom krzna, počela je u prvoj polovini XVII veka, te grad ubrzo prerasta prvobitne bedeme.

Montreal kao Britanska kolonija
Godine 1760. predaje se britanskim snagama i sa ostatkom Nove Francuske, ulazi u sastav Britanskog severnoameričkog carstva 1763. godine. Od 1844. do 1849. godine Montreal je bio prestonica Kanade, kao jedna od glavnih kanadskih luka za prekookeanski i unutrašnji plovidbeni saobraćaj.

Montreal je kulturni centar Kanade
Montreal je glavni kulturni centar Kanade, sa kompleksom pozorišnih i koncertnih dvorana, značajnim muzejima, sedište Univerziteta Makgil i Univerziteta Konkordija, gde se nastava odvija na engleskom jeziku, i Univerziteta Montreal i Kvebek Univerziteta, gde se nastava odvija na francuskom jeziku. Montreal je drugi po veličini grad Kanade, posle Toronta, i jedan od najstarijih gradova u Severnoj Americi.

Veliki raspon temperatura u Montrealu
Klima Montreala je takva da leti temperature idu maksimalno do 25 stepeni Celzijusa, a zimi čak do -25 stepeni Celzijusa. Prosečna godišnja količina snega je 215 cm po metru kvadratnom, tako da su ovde najpopularniji zimski sportovi.

Montreal stari deo grada turistička atrakcija
Stari deo grada je turistička atrakcija. U njemu se nalazi niz starih gradjevina od XVIII do XX veka. Zanimljivo je gledati razlike medju gradjevinama različitih perioda, na kojima se oseća uticaj francuske i britanske kulture i dominacije u odredjenim periodima. U ovom delu su značajni simboli XIX veka Noterdam Bazilika i Bonsekur pijaca.

U novom delu grada dominiraju brojni prostrani trgovi i bulevari, kao i veliki broj visokih poslovnih zgrada.
slika: GNU Free Documentation LicenceSearch